Pe rând – Frații Giurcă, eliberați din Penitenciarul Târgu-Jiu

609

Dumitru și Constantin Giurcă, frați din Gorj, au fost condamnați în toamna lui 2014 la 4, respectiv 6 ani, de închisoare de instanța de fond, ca în final să fie obligați să ispășească ambii câte 4 ani la înschisoare. Cei doi au fost trimiși atunci după gratii pentru tentativă de omor după ce, în august 2013, au bătut crunt un bărbat care îl lovise pe unul dintre ei cu un par. Dumitru Giurcă a fost eliberat condiționat pe 27 septembrie, pe când fratele acestuia Constantin a fost pus în libertate, în aceleași condiții pe 14 noiembrie 2017, ambii executând doar trei ani din pedepsele inițiale.

Dumitru şi Constantin Giurcă au fost trimişi în judecată, în stare de libertate, în octombrie 2013, pentru comiterea infracţiunii de tentativă de omor, respectiv vătămare corporală gravă. În cazul celor doi fraţi a fost reţinută circumstanţa atenuantă legală a provocării. “Prin actul de sesizare a instanţei de judecată s-a reţinut că în noaptea de 10/11 august 2013 inculpatul Giurcă Dumitru, pe fondul unui conflict spontan a lovit pe partea vătămată G.R. cu un corp contondent în zona capului, producându-i leziuni traumatice cranio-cerebrale grave ce ar fi pus în primejdie viaţa victimei, dacă nu se intervenea oportun terapeutic. În aceleaşi împrejurări, inculpatul Giurcă Constantin, fratele lui Giurcă Dumitru, a aplicat mai multe lovituri pe corp victimei G.R. Se reţine că cei doi inculpaţi au acţionat în stare de provocare datorată faptului că partea vătămată G.R. a lovit iniţial cu un par pe Giurcă Dumitru”, informau atunci reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj.

Prima condamnare
Pe 3 septembrie 2014, Tribunalul Gorj l-a condamnat pe Dumitru Giurcă la 4 ani de închisoare, în timp ce fratele său, Constantin Giurcă, trebuia să execute o pedeapsă de 6 ani de închisoare. “În baza art. 32 din C.pen. rap. la art. 188 alin. 1 C.pen. cu aplicarea art. 75 lit. a C.pen. şi art. 76 alin. 1 C.pen. cu aplicarea art. 5 C.pen. condamnă pe inculpatul Giurcă Dumitru la 4 ani închisoare şi la 2 ani pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a şi b C.pen. În baza art. 32 din C.pen. rap. la art. 188 alin. 1 C.pen. cu aplicarea art. 41 C.pen., art. 43 C.pen. art. 75 lit. a C.pen., art. 76 alin. 1 şi art. 79 C.pen. cu aplicarea art. 5 C.pen. condamnă pe inculpatul Giurcă Constantin la 6 ani închisoare şi 3 ani pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a şi b C.pen. În baza art. 65 C.pen., aplică inculpaţilor, pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prev. de art. 66 alin. 1, lit. a, şi b C.pen., ce se va executa în condiţiile art. 65 alin. 3 C.pen. În baza art. 7 alin. 1 din Legea nr. 76/2008, republicată, dispune prelevarea probelor biologice de la inculpaţi în vederea introducerii profilului genetic în S.N.D.G.J.”, au decis atunci magistraţii Tribunalului Gorj. Prin aceeaşi sentinţă, cei doi fraţi au fost obligaţi să plătească cheltuielile de spitalizare ale bărbatului pe care l-au bătut, dar şi daune morale şi materiale în valoare totală de 45.000 de lei.

Daune și condamnarea definitivă! Pedeapsă redusă pentru Constantin
“Obligă pe cei doi inculpaţi în solidar la plata sumei de 494 lei cu dobânzile legale aferente la data plăţii, către Serviciul Judeţean de Ambulanţă Gorj, reprezentând 1 din contravaloarea cheltuielilor ocazionate de transportul părţii-civile Gornoavă Romeo la spital. Obligă pe cei doi inculpaţi în solidar la plata sumei de 1946,45 lei, cu dobânzile legale aferente la data plăţii, către Spitalul Clinic de Urgenţă Craiova, reprezentând 1 din cheltuielile de spitalizare ale părţii-civile Gornoavă Romeo. Obligă pe inculpaţi în solidar la plata sumei de 108 lei, cu dobânzile legale aferente la data plăţii, către Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, reprezentând 1 din cheltuielile de spitalizare ale părţii-civile Gornoavă Romeo. Admite în parte acţiunea civilă formulată de către partea civilă Gornoavă Romeo, şi obligă pe inculpaţi în solidar la plata sumei de 45.000 lei despăgubiri civile către partea-civilă Gornoavă Romeo din care suma de 15.000 lei reprezintă daune materiale, iar suma de 30.000 lei reprezintă daune morale”, se arată în sentinţa Tribunalului Gorj. Hotărârea Tribunalului Gorj nu a fost definitivă. Sentința devine definitivă abia în 23 aprilie 2015, printr-o decizie a Curții de Apel Craiova. Instanța a admis apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj şi de către apelantul inculpat Giurcă Constantin împotriva sentinţei penale nr. 310/03.09.2014 pronunţată de Tribunalul Gorj. “Respinge ca nefondat apelul declarat de inculpatul Giurcă Dumitru. Desfiinţează parţial sentinţa numai în ceea ce-l priveşte pe inc. apelant Giurcă C-tin şi rejudecând: Înlătură dispoziţiile prev. de art. 41 C.pen., art. 43 C.pen. În baza art. 32 din C.pen. rap. la art. 188 alin. 1 C.pen. cu aplicarea art. 75 lit. a C.pen., art. 76 alin. 1 şi art. 79 C.pen. şi cu aplicarea art. 5 C.pen. Condamnă pe inculpatul Giurcă Constantin la 4 ani închisoare şi 2 ani pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a şi b C.pen. Menţine pedeapsa accesorie aplicată inculpatului Giurcă Constantin. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei care nu sunt contrare prezentei decizii. Obligă pe inculpatul Giurcă Dumitru la 1.400 lei cheltuieli judiciare către partea civilă Gornoavă Romeo. Obligă inculpatul Giurcă Dumitru la 500 lei cheltuieli judiciare în apel. Restul cheltuielilor judiciare în apel rămân în sarcina statului”, se arată în sentința definitivă. Acum ambii frați sunt în libertate, unul deja de la finalului lui septembrie, iar altul de la jumătatea acestei luni.
A.STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here