Patronii din Gorj nu se înghesuie să angajeze absolvenţi

320
Angajatorii din judeţul Gorj care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ sunt scutiţi, pe o perioadă de un an de zile, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurărilor pentru şomaj, aferentă absolvenţilor încadraţi, şi primesc lunar, diverse sume pentru fiecare absolvent.

În ciuda crizei economice, patronii nu au prea profitat de aceste facilităţi.

Patronii de pe raza judeţului nostru care sunt dispuşi să angajeze proaspeţi absolvenţi primesc în fiecare lună o suma egală cu valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii ciclului inferior al liceului sau ai şcolilor de arte şi meserii. De altfel, beneficiază de o sumă egala cu 1,2 ori valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii de învăţământ secundar superior sau învăţământ postliceal. Pentru firmele care primesc în câmpul muncii absolvenţi de universităţi, administratorii primesc o sumă egală cu 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare la data încadrării în muncă. Şi angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenţi din rândul persoanelor cu handicap primesc lunar aceleaşi sume prevăzute mai sus însă pe o perioadă de 18 luni.
Facilităţi şi pentru cei care oferă funcţii şomerilor
Alte bonificaţii se acordă angajatorilor gorjeni care încadrează în muncă pe perioadă nedeterminată şomeri în vârstă de peste 45 de ani sau şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale fiind scutiţi, pe o perioadă de 12 luni, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurărilor pentru şomaj, aferentă persoanelor încadrate din aceste categorii, şi primesc lunar pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin doi ani. De aceste facilităţi, cu excepţia contribuţiei la bugetul asigurărilor pentru şomaj, beneficiază şi angajatorii care, în raport cu numărul de angajaţi, oferă un serviciu în cadru legal pe o durată nedeterminată pentru cetăţenii cu un anumit grad de handicap şi le menţin acestora raporturile de muncă sau de serviciu cel puţin doi ani de zile. Totodată, angajatorii care încadrează în muncă şomeri care în termen de trei ani de la data angajării îndeplinesc condiţiile pentru a solicita pensia anticipată parţială sau de acordare a pensiei pentru limită de vârstă, dacă nu îndeplinesc condiţiile de a solicita pensia anticipată parţială, beneficiază lunar, pe perioada angajării, până la data îndeplinirii condiţiilor respective, o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here