Patroni, prinşi pe picior greşit

516

42 de controale pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale de angajare au efectuat inspectorii din cadrul Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj, în perioada 12.05 – 16.05.2014. De asemenea, au fost aplicate 7 sancţiuni contravenţionale la 6 angajatori în valoare de 48.000 lei, sancţiunile contravenţionale fiind aplicate pentru nerespectarea prevederilor Codului Muncii.

ITM Gorj a efectuat numeroase controale pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale de angajare. “Au fost depistaţi 4 angajatori care prestau activitate cu 22 persoane fără forme legale de angajare. Totodată s-au aplicat 3 sancţiuni pentru utilizarea muncii fără forme legale de angajare în cuantum de 30.000 lei. Angajatorii depistaţi cu persoane «la negru» desfăşurau activitate de taximetrie şi lucrări de construcţii în Târgu-Jiu. De asemenea, s-au depistat 19 persoane fără forme legale de angajare la construcţia mall-ului din municipiu”, a precizat George Romanescu, directorul ITM Gorj.

14.000 lei, sancţiuni pentru încălcarea normelor
66 de controale pentru respectarea prevederilor legale în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă au fost efectuate în aceeaşi perioadă. 40 de neconformităţi au fost depistate şi sancţionate contravenţional cu amenzi în valoare de 14.000 lei. Principalele neconformităţi pentru care s-au aplicat sancţiuni au fost: neevaluarea tuturor riscurilor existente la locurile de muncă, neasigurarea organizării şi funcţionării comitetului de securitate şi sănătate în muncă, instruirea necorespunzătoare a personalului, neasigurarea dispozitivelor de protecţie la organele aflate în mişcare ale echipamentelor de muncă, neefectuarea controlului medical periodic, truse medicale incomplete la locurile de muncă.
A.B.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here