Pastilele cu iod ne feresc de radiaţii?

8803

pastile cu iodFrica de radiaţii aproape că a epuizat pastilele cu iod. Din SUA şi chiar până la noi în ţară, oamenii merg la farmacii pentru a-şi procura iodul eficient împotriva radiaţiilor. Specialiştii sunt de părere că reacţiile sunt exagerate pentru moment. Dar ei avertizează, pe de altă parte, că o pastilă cu iodură de potasiu nu e soluţia pentru efectele care apar după expunerea la radiaţii.

Din contră, dacă aceasta este administrată în mod necorespunzător poate da naştere anumitor forme de cancer.

Din această cauză, trebuie să fiţi precauţi în momentul în care vă hotărâţi să luaţi pastile cu iod, deoarece atât lipsa cât şi excesul nu fac bine organismului. Cei care trebuie să fie extrem de atenţi în această privinţă sunt cei care se confruntă cu afecţiuni ale glandei tiroide şi ale inimii.

Conform specialiştilor, glanda tiroidă este cel mai vulnerabil organ care poate fi atacat de radiaţii. Dacă se stă foarte mult în zone cu grad mare de radiaţii, care survin în cazul unor catastrofe nucleare, poate să apară cancerul la tiroidă.

Dar cum funcţionează pastilele cu iod? Explicaţia este foarte simplă.

Tiroida are nevoie de iod pentru a fabrica hormoni tiroidieni. Radiaţiile emanate datorită unor scurgeri radioactive eliberează iodura radioactivă în atmosferă. Aceasta când ajunge în organism este absorbită de tiroidă.

O soluţie de a preîntâmpina absorbţia iodului radioactiv de către tiroidă este de a lua pastile de iodură de potasiu.

De aceea iodul stabil (neradioactiv) din pastile va fi asimilat de tiroidă, ceea ce determină oprirea acumulării de iod radioactiv de către aceasta.

Mai mult decât atât, iodul radioactiv va fi evacuat mai repede din organism. Anumiţi medici spun că doar o doză de iodură de potasiu e de-ajuns pentru a sprijini glanda tiroidă pentru 24 de ore, cu condiţia să se părăsească zona contaminată, în acest interval.

Este de subliniat faptul că pastilele cu iodură de potasiu nu apără corpul de anumite substanţe radioactive.

Pentru cei care vor să-şi procure astfel de pastile, acestea costă între 12 şi 20 de lei cutia, dar apelaţi la ele doar în situaţii catastrofale şi consultaţi neapărat medicul.

Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here