Paşi simpli pentru picioare sănătoase

559
picioareMirosul neplăcut al picioarelor poate fi îndepărtat printr-o igienă corespunzătoare şi folosirea unor pantofi sau şosete care nu întreţin transpiraţia. Mirosul neplăcut al picioarelor poate fi nu numai stânjenitor, dar şi foarte inconfortabil.

Mirosul de picioare are două motive: purtarea încălţămintei şi transpiraţia. Interacţiunea dintre transpiraţie şi bacteriile care se dezvoltă în interiorul încălţămintei şi în şosete generează acest miros.

Anumite afecţiuni determină apariţia mirosului neplăcut al picioarelor cum ar fi: hiperhidroza sau transpiraţie excesivă, care apare în special la bărbaţi. În plus, transpiraţia poate să devină mai abundentă în cazul în care eşti stresat/ă, iei anumite medicamente sau treci printr-o schimbare hormonală.
Prevenirea mirosului neplăcut al picioarelor ţine de igiena fiecăruia. Dar iată paşii care ar trebui urmaţi pentru a preveni această neplăcută situaţie.
Pentru a menţine un nivel scăzut al bacteriilor, ai grijă în primul rând de igiena ta;
Spală-ţi picioarele în apă călduţă zilnic, folosind un săpun blând. Şterge-ţi picioarele de fiecare dată;
Schimbă-ţi şosetele şi încălţămintea măcar o dată pe zi;
Pudrează-ţi labele piciorului cu o pudră de bebeluşi. De asemenea, aplicarea unui unguent antibacterian poate ajuta;
Verifică dacă nu cumva ai o ciupercă între degete sau pe talpă. Dacă observi porţiuni de piele înroşite sau uscate, programează-te neapărat la un doctor;
Poartă şosete subţiri şi moi. Cel mai bun material este bumbacul;
Evită folosirea şosetelor de nailon sau din oricare altă fibră sintetică sau a încălţămintei din cauciuc. În loc, poarta încălţăminte din piele, pânză, plasă sau orice alt material care lasă piciorul să respire;
Nu purta aceeaşi încălţăminte două zile la rând. Dacă eşti genul care poartă încălţăminte sport, alternează încălţările, ca să le laşi să se usuce. Lasă-ţi încălţămintea să respire cel puţin 24 de ore. Dacă mirosul tot nu se duce, renunţă la respectiva încălţăminte;
Întotdeauna poartă şosete atunci când te încalţi în pantofi sau adidaşi.
Cum scap de mirosul neplăcut?
Mirosul neplăcut persistent poate indica o infecţie uşoară sau o formă severă de transpiraţie excesivă moştenită.
În aceste cazuri, doctorul poate să îţi prescrie un unguent special, pe care să-l aplici înainte de culcare, după care îţi înveleşti picioarele într-un material impermeabil, cum ar fi folia de plastic de uz casnic.
De asemenea, un bun remediu este înmuierea picioarelor în ceai negru concentrat pentru 30 de minute.
Acidul tanic, prezent în ceaiul negru, omoară bacteriile şi închide porii, menţinându-ţi picioarele uscate mai mult timp.
Este indicat să foloseşti două plicuri de ceai la aproape 500 de ml de apă. Fierbe amestecul pentru 15 minute, apoi adaugă 2 litri de apă rece. Înmoaie-ţi picioarele în soluţia rece.
Alternativ, înmoaie-ţi picioarele într-o soluţie din o parte oţet şi două părţi apă.
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here