Părinţii minorului fără acte refuză ajutorul

426
Acum o lună de zile vă dezvăluiam în paginile cotidianului nostru povestea unui copil din comuna Bumbeşti-Piţic, un băieţel care a ajuns la vârsta de 10 ani şi care nu merge la şcoală şi nu primeşte nici alocaţie, din cauză că el nici până în prezent nu are certificat de naştere.

Cu toate că autorităţile abilitate s-au autosesizat şi au derulat procedurile necesare pentru a-l ajuta pe copil să aibă o identitate proprie, acum încă se aşteaptă venirea mamei la Târgu-Jiu pentru a ridica certificatul de naştere al micuţului, însă aceasta a declarat că nu dispune de resurse financiare pentru deplasarea la oraş. Reprezentaţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj ne-au relatat că au apelat înclusiv la ajutorul Primăriei Bumbeşti-Piţic, solicitându-le sprijin pentru a o ajuta pe Eugenia Turlică, mama băiatului fără acte, să ajungă la Târgu-Jiu.

Primăria Bumbeşti-Piţic a găsit soluţia
La vremea respectivă, autorităţile din Bumbeşti-Piţic nu găsiseră încă o soluţie, însă acum primarul Ion Pienaru a mărturisit că: „imediat după apelul dumneavoastră am contactat familia respectivă şi le-am propus să le dăm ajutor social, întelegând faptul că lipsa banilor îi împiedica pe aceşti oameni să vină la Târgu-Jiu pentru ridicare actelor copilului. Propunerea noastră nu a fost, însă, acceptată de către Zaharia Udrea, tatăl copilului, spunând că el nu va munci prin comună pentru ajutorul social şi că îşi va găsi singur un loc de muncă bine plătit”. Într-adevăr, conform legii, pentru ca o familie să primească ajutor social, e necesar ca unul dintre membri săi, o persoană aptă de muncă, să efectueze un număr de ore de lucru în folosul comunităţii. Probabil din comoditate sau dintr-un orgoliu exagerat, Zaharia Udrea nu a acceptat ajutorul oferit de primărie, considerându-se chiar jignit de această propunere. Mai mult decât atât, Ion Pienaru, primarul comunei Bumbeşti-Piţic, a mai spus că: „de curând le-am dat şi banii pentru ajutorul de încălzire pe luna decembrie, după ce în ianuarie au primit şi suma pentru luna noiembrie, aşa că bani au avut.” Întrebat ce s-ar mai putea face, totuşi, în acest caz, Pienaru a declarat următoarele: „Ce am putea să le mai facem? Cu forţa nu-i pot aduce la Târgu-Jiu! Doar de ei depinde rezolvarea acestui caz”. Nici cu Zaharia Udrea şi nici cu Eugenia Turlică noi nu am reuşit să luăm legătura pentru a afla când au de gând să se prezinte la Primăria Târgu-Jiu pentru a ridica certificatul de naştere al copilului, însă sperăm că acest caz se va rezolva cât mai curând cu putinţă, pentru binele minorului.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here