Parastas şi cruce de pomenire pentru Tudor Arghezi, la Măceşu

394

În cadrul manifestărilor ocazionate de cea de a 33-a ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură „Tudor Arghezi” de la Târgu-Cărbuneşti, la Muzeul Crucilor din satul Măceşu a avut loc duminică slujba de sfinţire a unei cruci pentru Tudor Arghezi.

Festivalul Internaţional de Literatură „Tudor Arghezi” se află anul acesta la cea de-a 33-a ediţie. La manifestările din acest an au participat patru academicieni, oameni de cultură din Africa de Sud, Ucraina, Italia, Franţa, Anglia, Serbia, Republica Moldova. În cele trei zile ale festivalului au avut loc lansări de carte, expoziţii de artă plastică, recitaluri ale invitaţilor şi laureaţilor. Festivalul se adresează creatorilor de literatură, precum şi vorbitorilor de limba română din comunităţile de peste graniţe. Duminică, la Târgu-Cărbuneşti, la Muzeul Crucilor de la Măceşu, a avut loc sfinţirea unei cruci de pomenire închinată lui Tudor Arghezi. Fiica sa, Mitzura Arghezi, a fost prezentă la Măceşu, la Muzeul Crucilor. „Este o ocazie extrem de importantă pentru noi, îi mulţumim doamnei Mitzura Arghezi pentru prezență și ne bucurăm că o avem printre noi. Muzeul Crucilor este unic în țară, poate în lume. Aici vom avea de acum încolo o cruce de pomenire pentru sufletul marelui Tudor Arghezi. Mai avem aici, la muzeu, cruci de pomenire pentru Constantin Brâncuși, Corneliu Baba sau Florin Isuf, scriitori precum George Uscătescu sau Adrian Păunescu, actori de seamă precum Ilarion Ciobanu, Marga Barbu, Leopoldina Bălănuţă, Iurie Darie, Dem Rădulescu, Toma Caragiu, Puiu Călinescu, Florian Pittiş, Şerban Ionescu, Gheorghe Dinică, Adrian Pintea sau Amza Pellea şi regizorul Sergiu Nicolaescu”, a spus Mihai Mazilu, edilul de la Târgu-Cărbunești.

Slujbă de sfințire cu mai mulți preoți
Slujba de sfințire a crucii de pomenire pentru scriitorul Tudor Arghezi a fost oficiată de mai mulți preoți din Protoieria Târgu-Cărbunești. „Crucea face legătura, de fapt, între lumi, de aceea nu întâmplător crucile cele mai frecvente în Gorj sunt crucile suliţă şi crucile cu o pasăre. Crucea este mijlocitoare între om şi Dumnezeu, tocmai pentru că înlesneşte echilibrul între lumi”, a spus părintele Iulian Mărgineanu, protopopul de la Târgu-Cărbunești. În memoria lui Arghezi au fost date de pomană bucate celor prezenți. La manifestare au participat edilul Mihai Mazilu de la Cărbunești, subprefectul Sorin Arjoca, vicepreședintele Ciprian Florescu, de la CJ Gorj, Ion Cepoi și Pompiliu Ciolacu, dar și alți oameni importanți de cultură ai Gorjului.
Preot Dragomir Ţicleanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here