Pandemia a redus dragostea din Penitenciarul Târgu-Jiu! O singură vizită intimă, în cinci luni de zile

3574

Dacă până la declararea pandemiei provocate de noul coronavirus, vizitele intime erau o obișnuință la Penitenciarul Târgu-Jiu, fie că vorbim de cele de doar câteva ore ori de cele de 48 de ore pentru cei căsătoriți în cadrul unității de detenție, din martie și până în prezent acestea au fost ca și inexistente.

Având în vedere existența riscului de natură epidemiologică generat de răspândirea virusului SARS-CoV-2, la nivelul Penitenciarului Târgu-Jiu, ca de altfel în tot sistemul penitenciar, a fost implementat încă de la începutul lunii martie a anului curent, Planul de măsuri în vederea prevenirii îmbolnăvirii și răspândirii infecției cu virusul SARS-CoV-2 în rândul personalului și al persoanelor private de libertate, plan ce a fost în permanență actualizat, în funcție de evoluția contextului epidemiologic. Acesta a prevăzut, alături de alte măsuri, și suspendarea dreptului la vizită intimă a persoanelor aflate în custodia penitenciarului, pe parcursul stării de urgență decretată pe teritoriul României. Începând cu data de 20 mai 2020, în contextul instituirii stării de alertă la nivel național, Penitenciarul Târgu-Jiu aplică prevederile Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, exercitarea dreptului la vizită intimă realizându-se doar dacă prin aceasta nu sunt afectate măsurile de prevenție și siguranță medicală.

O vizită de 48 de ore
,,În perioada 1 martie 2020 – 5 august 2020, a fost acordată o singură vizită intimă, cu durata de 48 ore. Vizita intimă cu durata de 48 de ore se acordă o singură dată unei persoane, fiind determinată de oficierea căsătoriei în penitenciar”, a declarat Lavinia Lupu, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Târgu-Jiu.În continuare, atât cât va dura starea de alertă instituită la nivel național, Penitenciarul Târgu-Jiu aplică regulile dispuse de către Administrația Națională a Penitenciarelor. Astfel, exercitarea dreptului la vizită intimă se va realiza doar dacă prin aceasta nu sunt afectate măsurile de prevenție și siguranță medicală. Administrația locului de deținere va solicita persoanei vizitatoare un document medical certificat de un medic în specialitatea boli infecțioase – în baza unor analize medicale din care să rezulte că nu are o infecție curentă cu virusul SARS-CoV-2. Documentul trebuie să fie emis cu cel mult trei zile înainte de data acordării dreptului la vizită intimă (atât ziua emiterii documentului, cât și ziua acordării dreptului la vizită intimă intră în calculul termenului de trei zile). La prezentarea în unitate, persoana vizitatoare va fi supusă triajului epidemiologic și va completa un chestionar pentru evaluarea riscului. În cazul în care aceasta prezintă simptome specifice infecțiilor respiratorii, vizita va fi replanificată. Deplasarea către spațiul destinat acordării vizitelor intime se va realiza pe un itinerar prestabilit. Pe parcursul deplasării către spațiul indicat, persoana vizitatoare are obligația de a purta echipamentul individual de protecție (mască, mănuși, vizieră – după caz). Spațiile destinate acordării dreptului la vizită intimă vor fi dotate cu soluții pentru dezinfectare și săpun; acestea vor fi dezinfectate și aerisite înainte și după fiecare vizită intimă. În situația în care persoana privată de libertate planificată pentru exercitarea dreptului la vizită intimă se află într-o situație asociată prezentului context epidemiologic, vizita va fi replanificată. Prin formularea cererii de acordare a dreptului la vizită intimă, persoana privată de libertate își va exprima acordul cu privire la: cazarea separată de restul colectivului, pentru o perioadă de maxim 14 zile după data acordării acestui drept, în vederea monitorizării stării de sănătate; efectuarea unei proceduri medicale pentru depistarea COVID-19, după minim cinci zile de la efectuarea vizitei intime. Implementarea acestor măsuri excepționale se realizează cu respectarea cerințelor pe linie de prevenție medicală, la un nivel intensificat, aspectele de interes necesar a fi aduse la cunoștința aparținătorilor fiind afișate la avizierul instituției și pe site-ul unității (http://anp.gov.ro/penitenciarul-targu-jiu/ – secțiunea „Acces penitenciar”).
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here