Până în 2010 – Se anunţă îngheţarea salariilor şi pensiilor

830

06pensionari„În acest moment se pune problema disponibilizării a 100.000 – 150.000 de salariaţi din administraţia centrală, administraţiile locale şi autorităţi descentralizate. Acest lucru ar însemna o economie la bugetul de anul viitor de 0,35% din PIB. De asemenea, se suspendă majorarea de 2% a pensiilor programată pentru octombrie şi îngheţarea pensiilor şi în 2010, cu excepţia celor minime sociale”, spun surse guvernamentale.

FMI negociază cu guvernul disponibilizarea a 100.000-150.000 de bugetari până la mijlocul anuluiviitor,îngheţarea pensiilor, cu excepţia celor minime sociale, în 2009 şi 2010 şi a salariilor bugetarilor, până când legea salarizării unice va produce efecte, potrivit unor surse guvernamentale. În discuţii, s-a convenit ca toţi bugetarii, atât din autorităţi locale şi centrale, cât şi instituţii descentralizate, săintre în concediu fără plată pe o perioadă de 2-3 săptămâni, începând din septembrie până în noiembrie, măsură care ar aduce o economie la buget de 0,3% din PIB.

În prezent, numărul bugetarilor este de aproximativ 1,4 milioane.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în 30 iulie, că este nevoie urgentă de trimiterea în şomaj a unui „mare număr” de funcţionari din aparatul de stat, care sunt „inutili”, el menţionând, în acest context, un procent de 20% şi precizând că Guvernul trebuie să se grăbească în acest sens.
Potrivit unor surse oficiale, Guvernul discută cu FMI o reducere a cheltuielilor bugetare programate cu 0,9% din PIB, în principal prin monitorizarea mai atentă şi limitarea sumelor utilizate de administraţiile locale şi marile companii de stat. FMI a acceptat o majorare a deficitului bugetar de la 4,6% la 7-7,2%, pe fondul unei revizuiri a contracţiei economice estimate pentru acest an de la minus 4% la minus 8 – 8,5%. În aceste condiţii, Produsul Intern Brut se va situa uşor peste 500 de miliarde de lei, faţă de proiecţia anterioară de 531 miliarde lei.
Marius Becherete

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here