Palmaresul Festivalului folcloric – „La stejarul din răscruce”

376

DansuriSărbătorirea Zilei de Sfântul Ilie a prilejuit desfăşurarea în Gorj, în comuna Stejari, a celei de a doua ediţii a Festivalului – concurs al cântecului, jocului şi portului oltenesc – „La stejarul din răscruce”.

Acest moment de promovare a artei interpretative tradiţionale s-a dovedit a capta interesul tinerilor care iubesc folclorul românesc şi-l duc mai departe prin strădania lor artistică. 34 de solişti vocali şi instrumentişti, 9 formaţii de dansuri au intrat în concurs după preselecţia efectuată de juriul alcătuit din Iulian Malea, preşedinte, Ştefan Popescu, Camelia Argint, Zamfir Sandu, Costel Argint, Ştefan Lupu, primarul din Stejari, împreună cu trei dascăli de la Şcolile generale de pe raza acestei comune. Îmbucurătoare, pe lângă numărul de spectatori de care a avut parte, s-a dovedit şi evoluţia concurenţilor, calitativ apreciată de specialiştii aflaţi în juriu.

Concluzia pozitivă s-a răsfrânt, însă, şi asupra altui element.

„Pe lângă organizarea impecabilă, primarul din Stejari a dovedit bunele relaţii între edilii din Zona Amaradiei, aceştia arătându-şi interesul pentru promovarea tradiţiilor populare prin însoţirea formaţiilor şi interpreţilor din localităţile pe care le administrează. Premiile au fost oferite de Consiliul Judeţean şi de Consiliul local Stejari, dar încă un lucru demn de remarcat îl constituie faptul că primarii din Stoina, Dănciuleşti, Logreşti, Stejari, din venitul personal, au acordat premii, fiind impresionaţi de calitatea interpretativă a soliştilor şi formaţiilor de dansuri participante”, ne-a precizat Iulian Malea, maestru coregraf, reprezentant al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj.

Iată, prin urmare, Palmaresul Fesivalului „La stejarul din răscruce”, ediţia din 20 iulie 2010:

– la secţiunea solişti vocali au obţinut Pr. I – Irina Birou din Turburea şi Carmen Duică din Turceni, Pr. II – Maria Coardă din Stejari şi Luiza Ciudin din Tg. Cărbuneşti, Pr. III – Daniela Popescu din Stejari şi Elena Fota din Stoina. Au mai obţinut premii speciale Sebastian Gheorghe din Stejari şi Roxana Stângă din Tg. Cărbuneşti;

– la secţiunea solişti instrumentişti – Pr.I – Răzvan Popescu (nai)din Tg-Jiu, Pr.II – Ion Pobirci (vioară) din Godineşti şi Sergiu Burtea (nai) din Căpreni, Pr.III – Nicuşor Motorga (instr. de suflat) şi Bogdan Tucă (nai) ambii din Bustuchin. Premiul special a fost acordat lui Nicolae Fota (nai) din Stoina

– la dansuri populare au fost laureate formaţiile – de la Şcoala populară de artă din Tg-Jiu (pr.I), din Stoina şi Dănciuleşti (Pr. II), din Licurici şi Bustuchin (pr. III), premii speciale obţinând formaţiile din Logreşti, Hurezani şi Turburea.

V.S.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here