Osteoporoza, boala care afectează mai mult femeile

659
osteoporozaOsteoporoza este o boală care afectează oasele făcându-le fragile şi casante. Pe măsură ce îmbătrânim pierdem din masa osoasă, acest lucru fiind cauza durerilor de spate, scăderii în înălţime, fracturilor sau aşa numitei cocoaşe.

Femeile sunt predispuse acestei boli într-o proporţie mai mare decât bărbaţii, în jur de 80%, şi asta din cauză că menopauza face ca masa osoasă să se diminueze chiar dacă avem mai puţină decât bărbaţii. Pentru prevenirea osteoporozei este foarte important să mănânci regulat alimente care fac parte din cele patru mari categorii de trei ori pe zi şi întotdeauna să iei micul dejun.
Cum se previne osteoporoza
O dietă bogată în vitamina D şi calciu face ca oasele să se întărească. Alimentele care ajută în prevenţia osteoporozei sunt cele care conţin vitamina D: peştele (somon, macrou, sardine), ficatul şi gălbenuşul de ou.
Alimentele bogate în calciu sunt laptele, iaurtul, portocalele, brocccoli, fasolea şi migdalele.
Studiile indică faptul că o doză prea mare de vitamina A poate creşte riscul apariţiei osteoporozei. Un comunicat al guvernului englez care se ocupa cu studiul vitaminelor A a trimis cu ceva timp în urmă un raport în care se specifica faptul că o doză zilnică mai mare de 1.500 micrograme de vitamina A creşte riscul apariţiei de fracturi. Aşa că dacă luaţi cumva vitamine ar fi bine să citiţi cu atenţie prospectul. Cele mai recomandate vitamine rămân totuşi cele care se găsesc într-o dietă sănătoasă şi echilibrată.
Sportul regulat previne osteoporoza
Oasele noastre răspund la exerciţii fizice şi astfel ele devin mai puternice.
Mersul pe jos, jogging-ul, urcatul scărilor, tenisul sau fotbalul sunt sporturi care fac picioarele să poată suporta mai uşor impactul greutăţii asupra forţei de gravitaţie. Antrenamentul de forţă este folositor pentru oasele din tot corpul.
Studiile au arătat că fumatul impiedică asimilarea calciului în oase, ele devenind fragile.
De asemenea alcoolul în exces împiedică posibilitatea organismului de a absorbi calciu şi inhiba formarea ţesutului osos. Acum că ştii toate astea poţi evita un trai dureros şi istovitor la bătrâneţe, trai de care au parte multe femei, dar tu nu vei avea nici o scuză dacă acum nu faci nimic.
Cristina RĂSCOL

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here