Omul şi…Clipa Lecţiei de Viaţă! – Interviu cu Domnul arhitect Corneliu RĂDUCAN-MOREGA, candidat USR-PLUS, pentru Senat, Judeţul GORJ – ,,Îmi place dialogul şi îmi place să comunic prin idei şi prin fapte cu oamenii”!

2346

-Rep. Domnule arhitect, Corneliu Răducan Morega, îmi face plăcere să avem această convorbire, de aceea, cu mult respect, v-aş ruga să acceptaţi un dialog deschis, fără prejudecăţi şi chiar fără acuze nefondate la adresa unor instituţii sau a unor persoane!
– R.M.C. Domnule profesor, sunt absolut de acord, pentru că orice dialog trebuie să fie deschis, ca să nu reprezinte doar un schimb de replici bazate pe minciună! Îmi place dialogul şi îmi place să comunic prin idei şi prin fapte cu oamenii!
-Rep. Aveţi un slogan foarte interesant şi chiar incitant, aş putea spune, care ne duce cu gândul la «O Românie, fără hoţie!», lucru care sună frumos, dar, credeţi că e posibil să avem această «Românie, fără hoţie», că mi se pare că aud ceva ca în poveştile cu Făt- Frumos şi…Albă ca Zăpada!
– R.M.C. Eu, cred că la noi hoţia a fost perpetuată de la revoluţie încoace, pentru că s-a ajuns chiar la mod «academic» de a fura şi de a minţi, iar acest lucru se datorează lipsei de educaţie!
-Rep. E puţin paradoxal când spuneţi, modul «academic» de a fura, pe de o parte, cu lipsa de educaţie, pe de altă parte!
– R.M.C. Tocmai acest aspect vreau să-l evidenţiez, pentru că trebuie multe lucruri schimbate integral la actuala clasă politică…
-Rep. …Din care vreţi şi dumneavoastră să faceţi parte, domnule architect, dar, nu pot ignora faptul că aveţi un mesaj coerent şi în acelaşi timp incisiv, care nu prea se întâlneşte la politicienii noştri! De aceea, îndrăznesc să cred că este partitura unui om de succes!
– R.M.C. Mulţumesc mult pentru această subliniere!

,,Mă consider un om care-şi face meseria, cu bună ştiinţă şi cu credinţă”!

-Rep. Ce înseamnă să fii un om de afaceri, astăzi, în România?
– R.M.C. Referitor la acest domeniu, aş dori să vorbesc din punctul meu de vedere, pentru că nu ştiu ce înseamnă pentru alţii acest lucru!
-Rep. Fără nici o îndoială, punctul dumneavoastră de vedere mă interesează, ca să fie dialogul deschis, aşa cum ne-am şi propus!
– R.M.C. Să ştiţi că nu mă consider un om de afaceri! Mă consider un om care-şi face meseria, cu bună ştiinţă şi cu credinţă, cu mult respect faţă de meserie şi faţă de parteneri, iar, în cazul meu, la aceasta se rezumă «afacerea», pentru că nu ştiu dacă sunt un om de afaceri! Oricum, în concepţia mea, afacerea înseamnă profesionalism şi aşa cum am spus, respect faţă de parteneri!
-Rep. Cât de mare este atenţia pe care o acordaţi persoanelor care vă denigrează?
– R.M.C. Poate că nu mă afectează într-un mod considerabil astfel de persoane, dar, nu aş putea spune că trebuie să rămân indiferent la unele dintre asemenea atitudini, mai ales dacă acuzele se dovedesc absolut nefondate! Nu mă poate acuza cineva, punctual, de o anumită problemă, dar, se aruncă uneori şi vorbe inventate, unele generalizate, fără cunoaşterea unei situaţii reale sau, pur şi simplu, sunt «înţepături» izvorâte din invidie şi dintr-o ură maladivă, prin acele mesaje de pe facebook, plasate ca nişte jigniri bazate pe generalităţi şi lansate în spaţiul public, de dragul de a jigni pe cineva! Nu mi s-a adus nici o acuză punctuală ca să pot răspunde la o asemenea provocare!

,,Cred că eu mă lupt cu nişte «structuri» care sunt vechi şi care sunt date de către acele partide care au condus Gorjul”!

-Rep. Dintre contracandidaţii dumneavoastră la funcţia de senator, care consideraţi că sunt cei mai redutabili, în vederea alegerii celor doi senatori care vor putea reprezenta Gorjul în viitoarea legislatură? După cum se vede, Gorjul are destui aspiranţi care «tânjesc» la fotoliul de senator!
– R.M.C. Marele meu avantaj, faţă de ceilalţi, cred că este acela că eu nu «tânjesc» la funcţia de senator şi că nu acesta este scopul meu în viaţă! Nu cred că am un contracandidat anume, mai exact, cred că eu mă lupt cu nişte «structuri» care sunt vechi şi care sunt date de către acele partide care au condus Gorjul în ultimii treizeci de ani! Toată clasa politică veche ne este nouă potrivnică, celor de la USR-PLUS!
-Rep. Consideraţi că aceste «structuri» anchilozate şi conservatoare sunt marcate prin incompetenţă şi corupţie?
– R.M.C. În mod cert, pentru că aşa cum v-am spus, asemenea structuri au perpetuat corupţia, şi au adus-o la nivel de «artă», pentru că ne gândim la diplomele care se iau contracost şi care sunt cu…cântec!
-Rep. Ca un architect înclinat spre creaţie, ce proiecte aveţi în vedere, pentru Muncipiul Târgu-Jiu şi pentru judeţul Gorj?
– R.M.C. Proiectele mele pentru Târgu-Jiu sunt comenzile pe care le primesc, iar, dacă mă întrebaţi, ceea ce aş face eu pentru Târgu-Jiu, mă gândesc la problema parcărilor, aş reface faţadele blocurilor, cu trimitere directă chiar la acoperişurile acestor blocuri, iar, aici mă refer la impactul vizual asupra privitorului! Deci, aş schimba mai multe, dar, în special, mă gândesc la acele parcări atât de necesare! La nivelul Gorjului, cred că proiectele trebuiesc inventariate pentru fiecare comună în parte, iar, în acest caz, mă refer la situaţia şcolilor din mediul rural! Aceste şcoli trebuie să conţină dotările necesare, spre exemplu, şcoli dotate cu centrală termică şi cu încălzire centrală.
-Rep. Credeţi că aveţi determinarea necesară şi dispuneţi de mijloacelele pentru a da viaţă unor asemenea proiecte, că dispuneţi de mijloacele corespunzătoare pentru a le finaliza în ultimă instanţă, în beneficiul procesului de învăţământ, spre exemplu?
– R.M.C. În mod cert, pentru că, dacă nu aveam această determinare, stăteam în continuare «pe tuşă» pentru a mă ocupa cu problemele privind profesia mea, pentru că e frumoasă şi îmi place s-o practic din plăcere!
(VA URMA)
Profesor dr. Vasile GOGONEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here