Omul şi…Clipa Lecţiei de Viaţă! – Interviu cu Domnul arhitect Corneliu RĂDUCAN-MOREGA, candidat USR-PLUS, pentru Senat, Judeţul GORJ – ,,Cred că sinceritatea este calea cea mai bună şi opţiunea cea mai potrivită de a te apropia de oameni”!

2647

-Rep. Domnule arhitect, Corneliu Răducan Morega, care sunt motivele importante ce v-au orientat şi v-au determinat să vă îndreptaţi spre viaţa politică şi spre cariera aceasta de senator?
– R.M.C. Personal, nu văd o ieşire din criza aceasta, în condiţiile în care oamenii politici sunt aceiaşi, iar, dacă îi amesteci într-o «căciulă» pe cei mai de roşu cu acei mai de galben, rezultă un…portocaliu, iar, în acest caz, nu contează pe care îl extragi din «căciulă», cu aceleaşi şcoli de partid făcute de la unii la alţii, pentru că sunt unii care au făcut «clasele primare» la PSD şi au continuat gimnaziul la PNL, iar, alţii, care şi-au făcut stagiatura la PNL, au trecut apoi prin PD sau prin PSD, iar, acum, ajung de se consacră la PNL!
-Rep. Constat că regăsiţi PSD-ul şi PNL-ul în aceeaşi «căciulă», ca într-o conlucrare politică mai mult sau mai puţin amiabilă!
– R.M.C. Pentru că între cele două partide, PSD şi PNL, s-a manifestat o «canibalizare» la începutul campaniei electorale, pentru că au furat unii de la alţii, aşa cum au putut!
-Rep. În tabloul acestui clivaj coloristic şi plin de simboluri, surprindeţi, cumva, ceea ce reprezintă corupţia şi incompetenţa?
– R.M.C. În mod cert, pentru cel puţin doi contracandidaţi ai mei, vor avea nevoie de imunitate în viitor!
-Rep. La cine vă referiţi, în mod concret?
– R.M.C. Nu intenţionez să dau nume, în acest sens!

,,Eu pot să spun doar că mă consider o persoană decentă”!

-Rep. Vă consideraţi un candidat potrivit, un om competent şi integru, pentru a reprezenta Gorjul în Senatul României?
– R.M.C. Contează mai puţin părerea mea, deoarece contează mai mult opţiunea celor care mă votează! Eu pot să spun doar că mă consider o persoană decentă!
-Rep. A fost uşor să realizaţi trecerea sau transferul acesta de criterii şi de valori tradiţionale, de la munca de arhitect la exprimarea unei opţiuni politice?
– R.M.C. Meseria de arhitect este pasiunea mea şi nu mă despart de ea, pe când politica mă fascinează şi pentru aceasta o fac şi o accept ca pe o preocupare aparte, mai mult decât un hobby, pentru că mi se pare un timp de lucru care începe să-mi placă şi să mă pasioneze!
-Rep. Un om pasionat ca dumneavoastră, poate face din politică mai mult decât un hobby, sună ca o profesiune de credinţă, fără nici o îndoială!
– R.M.C. Toate lucrurile serioase, cred că se fac din plăcere, iar, având şi o dăruire a sufletului, consider că plăcerea devine o pasiune care presupune şi încredere!
-Rep. Să nu uităm că există şi o predispoziţie a omului de a se afirma într-un anumit domeniu al vieţii publice!
– R.M.C. Timpul va decide şi poate va confirma dacă sunt capabil de a mă impune şi să mă realizez în domeniul politicii! Pot să vă spun că sunt şi voi rămâne o persoană implicată în tot ceea ce fac!
– Rep. Cum îi vedeţi pe oamenii obişnuiţi, pe cetăţenii cu care vă întâlniţi în această campanie electorală?
– R.M.C. Sunt multe persoane în vârstă, predispuse, vizibil, ca să dialogheze cu noi, oameni care doresc să ne spună păsurile dumnealor, sunt multe persoane care spun cu durere în suflet că au rude apropiate care sunt plecate la muncă în străinătate, pentru că e vorba despre fraţi, surori, copii sau nepoţi, cărora le simt lipsa!

,,Cred că omul se defineşte şi prin emoţiile sale, iar, dacă ai o emoție pozitivă față de o persoană sau față de o problemă stringentă, atunci șansa de câștig este…”

-Rep. Ce alte aspecte importante şi dramatice mai puteţi semnala în contactul nemijlocit cu oamenii?
– R.M.C. Ce să vă mai spun, că se depopulează îngrijorător satele noastre…
-Rep. Iată, vă referiţi în mod expres la o problemă dramatică pe care eu am studiat-o şi o studiez în continuare cu multă atenţie pentru că mă preocupă ca sociolog!
– R.M.C. Mă bucur că rezonăm în acest sens, pentru că este o problemă gravă pe care ar trebui să o vadă clasa politică actuală!
-Rep. Iar eu, sper să mai avem posibilitatea să abordăm acest subiect, pentru că sunteţi pentru mine un interlocutor interesant, chiar inteligent şi preocupat de multe probleme ale vieţii oamenilor din judeţ, care sunt lăsaţi de izbelişte de către aceşti politicieni de carton!
– R.M.C. Nu trebuie să mă lăudaţi prea mult, pentru că se îngrijorează contracandidaţii mei! Totuşi, vă mulţumesc pentru apreciere şi consider că este un îndemn pe care mi-l adresează un om cu multă experienţă, un om valoros ca dumneavoastră!
-Rep. Vă rog să mă credeţi că până la această vârstă, am capacitatea de a discerne şi de a separa «grâul» de «neghină», cum se spune!
– R.M.C. Iar, acesta e un motiv în plus de a mă simţi onorat şi chiar bucuros de oportunitatea de a avea un dialog cu dumneavoastră!
-Rep. Ce părere aveţi despre cei care manipulează opinia publică prin informaţii eronate?
– R.M.C. Cuvântul «manipulare» a devenit un laitmotiv al vremurilor acestora tulburi şi sună ca o suspiciune reciprocă, dar, nimeni nu mai știe care este adevărul și cum să-l desprindă de acel «fake news» care exprimă ritmul în care informația se înnoiește! Mi se pare că nu mai avem timp ca să analizăm sursa, credibilitatea ei şi dovezile din spatele unei informații!
-Rep. Care sunt metodele cele mai bune şi chiar mai inspirate pentru ca un candidat cu şanse evidente, să ajungă la inimile oamenilor, la problemele lor de viaţă?
– R.M.C. Cred că cea mai bună metodă de a ajunge la inimile oamenilor este sinceritatea! Să pui un om în spatele unui calaculator sau în faţa unei tastaturi ca să scrie mesaje false constituie un lucru la îndemâna oricui, dar, vă repet, cred că sinceritatea este calea cea mai bună şi opţiunea cea mai potrivită de a te apropia de oameni!
-Rep. La finalul interviului nostru, ţin să vă mulţumesc pentru posibilitatea de a avea un dialog cu dumneavoastră şi vă doresc, în acest sens, mult succes în alegerile care urmează, pentru a reprezenta o personalitate activă pe scena vieţii politice din Gorj şi chiar din România!
– R.M.C. Eu cred că omul se defineşte şi prin emoţiile sale, iar, dacă ai o emoție pozitivă față de o persoană sau față de o problemă stringentă, atunci șansa de câștig este văzută mai probabilă și mărimea câștigului venit de la acea persoană este apreciată ca fiind ceva mai mare! Şi invers, dacă ai o emoție negativă, tot ceea ce spune persoana respectivă este văzut ca fiind mai puțin probabil și beneficiile a ceea ce spune ea ca fiind mai reduse! Prin urmare, cred că e mai bine să rămânem în planul emoţiilor pozitive!
-Rep. Am intuiţia că veţi face o figură frumoasă şi veţi reuşi în privinţa dorinţei dumneavoastră de a ocupa funcţia de senator!
– R.M.C. Vă mulţumesc încă o dată pentru apreciere şi sper să aveţi o intuiţie bună!
Profesor dr. Vasile GOGONEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here