,,Oltenia eterna Terra Nova’’ – În umbra lui Iovan Iorgovan – (3)

1956

În bazinul hidrografic al Cernei și în spațiile muntoase din vecinătăți sunt poziționate un număr impresionant de peșteri și avene ce depășesc cifra de 700.

Dintre acestea cele mai importante sunt: Peștera Selitari (1500 m), Peștera din Ogaşul Adânc (650 m), Peștera Rece din Ciuceava Neagră (561 m) și Peștera Albă din Ciuceava Mare (510 m). Se cuvine să amintim și cele mai cunoscute avene: Crovul Răţii (-116 m) și Avenul cu Două Intrări (-102 m).
Valea se îngustează în mai multe locuri formând sectoare de chei: Cheile Corcoaiei (200 m) cele mai impresionante și unice în felul lor. Declarate monument al naturii acestea s-au format prin curgerea râului printr-un veritabil tunel care s-a prăbușit în timp formând pereții care se apleacă deasupra apei de parcă vor să-și dea mâna. Tot aici pot fi văzute ceva ce pot fi asemănate cu niște urme de picior pe stâncă. Legenda spune că prin aceste locuri viteazul Iovan Iorgovan s-ar fi luptat cu balaurul iar scobiturile din stâncă sunt urmele balaurului care fugea. Tot legenda spune că despicătura verticală din munte ar fi fost făcută de sabia voinicului care odată cu unul din capetele balaurului ar fi retezat și o bucată de stâncă. Alte sectoare de chei ce pot fi amintite sunt Cheile Bobotului (150 m) unde se află și cascada Bobot formată de o stâncă ce a barat cursul apei și care este deosebit de spectaculoasă atunci când râul este umflat precum și Cheile din Ogaşul Ursului (90 m).
Explorarea și cartarea carstului termal este frumoasă și pasionantă dar în același timp grea și periculoasă din cauza temperaturilor ridicate din aer și apă, a atmosferei saturate de emanații și vapori precum și a spațiilor restrânse. Sunt necesare materiale și tehnici speciale, precauții precum și echipaje specializate Dar tot acest risc merită să fie făcut. S-a demonstrat în ziua de azi că explorarea și cartarea directă atunci când sunt posibile reprezintă o soluție mult mai eficientă și mai sigură decât soluțiile clasice, dar rămâne că nu numai cei ce efectuează aceste explorări ci și tehnicienii să fie convinși că în domeniul explorărilor speologice nimeni nu poate spune cu certitudine unde începe aventura și unde știința.
Un exemplu elocvent în acest sens îl constituie carstul termal localizat în Valea Cernei în mai multe locuri precum și în apropierea stațiunii Băile Herculane. Stațiunea are un binemeritat renume internațional datorită izvoarelor termominerale cu mare efect terapeutic. Încă în urmă cu aproape două milenii demnitarii și militarii români veneau din toate colțurile imperiului ,,ad aquas Herculi sacras ad Mediam”, pentru a-și trata afecțiunile reumatismale ori rănile căpătate în campaniile militare.
Una dintre cele mai valoroase surse termominerale este Izvorul Hercules. Din păcate acest izvor are un comportament hidrologic foarte capricios: În timpul perioadelor ploioase infiltrațiile de apă rece provenite de pe versanți, îi contaminează componența termală presupusă că ar avea valori de peste 400C și un debit de 25 – 30 l/sec. Ori în asemenea perioade ploioase efectul terapeutic al izvorului se diluează. După îndelungate cercetări și analize, un grup de speologi români a stabilit că dincolo de strâmtoarea de la gura izvorului se află un cavernament larg, o galerie de peșteră plina cu apă. A fost avansată ipoteza că amestecul de apă termală și apa provenită din infiltrații, s-ar face la confluența galeriei cu un afluent subteran ce drenează infiltrațiile.
Rezolvarea problemei s-a făcut până la urmă prin forarea unei galerii artificiale. Aceasta a interceptat galeria naturală fără nici o abatere datorită ridicării impecabile a datelor topografice executată de speologii din cadrul ISER București.
În înaintarea sa galeria artificială a interceptat mai multe tunele dizolvate în regim termal și a deschis mai multe drenuri de apă caldă făcându-le să funcționeze ca un sistem unitar. Amenajarea în continuare a sistemului de galerii naturale și artificiale, precum și construcția unui sistem de baraje subterane va permite chiar realizarea unor facilități balneare.
Cele câteva sute de metri de galerie artificială umplute în final cu apă termală vor constitui un rezervor tampon cu efect pozitiv în atenuarea fluctuațiilor hidrologice ce se pot manifesta în zonă.
Mugurel PETRESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here