OLE! Primarii gorjeni, antrenaţi de spanioli pentru fonduri europene

345

Primarii gorjeni au fost instruiţi ieri de către membrii unei delegaţii spaniole în ceea ce priveşte crearea unor grupuri de acţiune locală pentru a obţine cu o mai mare uşurinţă fonduri europene. Edilii pot accesa fonduri pentru orice tipuri de activităţi, fie industriale, fie economice sau chiar fonduri pentru activităţi cu caracter social şi de protecţia cetăţenilor, însă pentru a obţine mai uşor bani europeni trebuie să constituie un Grup de Acţiune Locală (GAL).

Consiliul Judeţean Gorj, în colaborare cu Instituţia Prefectului – Judeţului Gorj şi Institutul de Dezvoltare Comunitară România, a organizat, marţi, o sesiune de informare cu tema “Fonduri Europene 2014-2020. O oportunitate pentru viitorul localităţilor”. La eveniment au participat, alături de autorităţile judeţene, majoritatea primăriilor din judeţ şi oaspeţi de prestigiu din Spania. În cadrul întâlnirii au fost stabilite de către autorităţile judeţene, liniile principale de dezvoltare pentru perioada programatică 2014-2020. “Multe primării nu sunt eligibile atunci când accesează proiecte europene din cauza bugetului local foarte mic. Ne-a dus la concluzia că aceste primării trebuie să se reunească sub forma grupurilor de acţiune locală. Prin aceste grupuri de acţiune locală se pot accesa fonduri europene pentru orice timpuri de activităţi, fie industriale, fie economice s-au chiar fonduri pentru activităţi cu caracter social şi de protecţia cetăţenilor”, a precizat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Mădălina Ciolocoi.

Spaniolii, specialişti în accesarea fondurilor europene
Ciolocoi susţine că există această iniţiativă datorită invitaţilor din Spania care au o experienţă bogată încă din anul 1991, ei lucrând pe înfiinţarea grupurilor de acţiune locală şi pe accesul la fonduri europene. “Sunt invitaţi de prestigiu care au succes în activitatea lor. Ei sunt direct interesaţi să ne ajute iar noi suntem interesaţi să dezvoltăm infrastructura, să dezvoltăm activitatea în mediul rural în accesarea de fonduri europene”, a mai spus Mădălina Ciolocoi.

Grupurile de Acţiune Locală, calea mai uşoară pentru a obţine bani europeni
Localitatea Novaci a fost printre primele localităţi care au înfiinţat în judeţ un Grup de Acţiune Locală alături de alte comune de sub munte, a precizat Dumitru Leuştean, primarul de la Novaci. De asemenea, acesta a susţinut că participă la acest eveniment pentru a afla mai multe noutăţi de la spanioli.
Primarul de la Dănciuleşti, Ion Andronescu face şi el parte dintr-o asociaţie de acest gen. Acesta a spus că a obţinut prin această formulă fonduri pentru modernizarea unei şcoli.
Şi edilul de la Târgu-Logreşti, Ion Băluţă, face parte dintr-un GAL format din mai multe comune situate pe Valea Amaradiei. De asemenea, comuna Fărcăşeşti face parte dintr-un Grup de Acţiune Locală, care aşteaptă finanţare de la Uniunea Europeană. Edilul Dănuţ Bălu crede că formarea de GAL-uri va ajuta foarte mult primăriile cu bugete mici. La eveniment au participat: Francisco Jose Gallego Moreno – Director General al Asociaţiei “Institutul de Dezvoltare Comunitară din Cuenca” (Spania); Victor Jimenez Ruiz – Preşedinte GAL Adesiman (Spania). De asemenea Laurenţiu Lupu şef Serviciu LEADER şi Reţeaua Naţională de Dezvoltare Rurală, Direcţia Generală Dezvoltare Rurală, Autoritatea de Management pentru PNDR; Eugen Săvulescu – Preşedinte GAL Microregiunea Horezu, Dorin Teodorescu – Preşedinte GAL Parâng.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here