OFICIAL! Au fost anunțate regulile după care începe noul an școlar

1119

După depășirea ratei de infectare de 6/1000, cursurile se mută în online pentru toți elevii, cu excepția celor din învățământul special. Vor mai rămâne deschise creșele și grădinițele. Ca și în anul școlar 2020-2021, scenariile de funcționare se vor actualiza săptămânal. Măștile rămân obligatorii în spațiile închise, dar nu și în curțile unităților de învățământ. Acestea sunt doar câteva dintre prevederile din Ordinul comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății, prezentate, miercuri, de cei doi miniștri.

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, au prezentat ieri scenariile după care vor începe cursurile anului școlar 2021-2022. Așa cum se anunțase deja, până la atingerea ratei de infectare de 6/1000 de locuitori cursurile se vor desfășura cu participarea zilnică cu prezență fizică a tuturor antepreșcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie. După atingerea ratei de infectare de 6/1000, până la instituirea stării de carantină la nivelul localității, vor fi prezenți în unitățile de învățământ antepreșcolarii, preşcolarii și elevii din învățământul special, iar ceilalți elevi vor face cursuri online. În localitățile unde este instituită măsura carantinei zonale activitatea didactică pentru preșcolari și elevi se desfăşoară exclusiv online, cu excepția activităților de terapie pentru elevii cu cerințe educaționale speciale din învățământul special și special integrat, care se desfășoară cu prezența fizică în unitatea de învățământ. Activitățile de terapie pentru elevii cu cerințe educaționale speciale sunt permise indiferent de scenariul în care se află localitatea sau unitatea de învățământ, inclusiv în carantină. Este permisă organizarea simulărilor examenelor naţionale, evaluărilor naţionale şi a examenelor pentru anii terminali, cu prezenţa fizică, în unităţile de învăţământ din localităţile în care nu este declarată starea de carantină la nivelul localităţii, sub condiţia asigurării stricte a normelor de prevenire a îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, respectiv distanţare corectă, igienizarea mâinilor şi purtarea obligatorie a măştii. Este permisă organizarea orelor remediale, cu prezenţă fizică, în unităţile de învăţământ, dacă la nivelul localităţii nu este o incidență a ratei de infectare mai mare de 6/1000.

Măștile rămân obligatorii, dar pot fi purtate și cele de tip textil
Atât cadrele didactice, cât și elevii vor trebui să poarte măști în interior, însă sunt acceptate și cele de tip textil. „Am recomandat purtarea măștii de tip medical, pentru că este standardizată, dar am revenit și cu câteva precizări despre condițiile pe care măștile de tip textil trebuie să le îndeplinească pentru a putea fi acceptate. Să fie adaptate feței și să fie să acopere corect nasul și bărbia. Am precizat că se interzic alte tipuri de dispozitive care sunt folosită uneori pe tip de mască”, a declarat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă. Măștile vor fi obligatorii și pe parcursul festivităților de deschidere a anului școlar, care pot fi organizate doar în exterior, fără ca durata acestora să depășească 1,5 ore. Este permisă desfășurarea orelor de educație fizică în săli de sport/spații interioare, fără obligativitatea purtării măștii de protecție, în condițiile în care rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică de 2/1000. La o rată de incidență mai mare de 2/1000, orele de educație fizică se pot desfășura doar în spații deschise, fără obligativitatea purtării măștii de protecție. Prin excepție, preșcolarii nu au obligația purtării măștii de protecție în timpul orelor de educație fizică, indiferent de rata de infectare.

Preșcolarii și elevii care fac parte dintr-o grupă de risc pot face ore online. Prevederea este valabilă și pentru cei vaccinați
Preşcolarii/elevii cu vârstă mai mică de 12 de ani, care fac parte dintr-o grupă de risc, respectiv cei diagnosticaţi cu boli respiratorii cronice severe, boli cardiovasculare, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilităţi, tratament imunosupresiv sau alte afecţiuni cronice, cu avizul şi recomandările specifice ale medicului curant şi cu acordul scris al părinţilor, pot fi scutiţi de prezenţa fizică în şcoală. De asemenea, elevii cu vârsta de peste 12 ani, care fac parte dintr-o grupă de risc, respectiv sunt diagnosticați cu afecțiuni asociate cu imunodepresie moderată sau severă (transplant, afecțiuni oncologice în tratament imunosupresor, imunodeficiențe primare sau dobândite, alte tipuri de tratamente imunosupresoare), cu avizul și recomandările specifice ale medicului curant și cu acordul scris al părinților, pot fi scutiți de prezența fizică în școală, chiar dacă sunt vaccinați cu schema completă. Pentru preşcolarii/elevii menţionaţi mai sus, conducerile unităţilor de învăţământ vor identifica, după caz, soluţii pentru asigurarea procesului educaţional, inclusiv online.

Elevii vaccinați sau care au trecut prin boală vor putea participa fizic la cursuri și după confirmarea unui caz în clasa din care fac parte
Suspendarea cursurilor cu prezență fizică în unitățile de învățământ preuniversitar/conexe se dispune pentru o perioada de 14 zile la apariţia unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă de învățământ antepreșcolar/preșcolar sau clasă de învățământ primar, gimnazial, liceal, profesional şi postliceal.
În situația în care în aceeași sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile cu prezență fizică pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2. Elevii din schimbul următor continuă cursurile cu prezență fizică după o dezinfectare prealabilă a sălii de clasă. Cursurile pentru grupa/clasa suspendată se pot relua cu prezență fizică începând cu a 8-a zi de la data confirmării cazului pozitiv, pentru elevii care se testează și rezultatul este negativ. Până la efectuarea testului, elevii continuă activitatea didactică în regim online. Elevii care nu se prezintă la testare reiau cursurile cu prezență fizică după 14 zile de la suspendarea acestora. Prin excepție, elevii claselor VII-XII/XIII, vaccinați împotriva virusului SARS-CoV-2, pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, precum și elevii care au fost confirmați pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile, dar pentru care au trecut mai mult de 14 zile de la data testului pozitiv, pot continua cursurile cu prezența fizică.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here