Odată cu frigul apar şi bolile

452

frigul si bolileDe multe ori ne aducem aminte de îndemnurile bunicii spunând: “Iar pleci dezbrăcat? Ia-ţi haine mai groase pe tine! Şosete ai luat?” Şi de cele mai multe ori trişam, gândindu-ne că bunica e demodată şi că oricum nu mi se poate întâmpla nimic.

Dar, iată… se pare că nu e chiar aşa, că lucrurile stau altfel decât credeam noi. Bunica avea întotdeauna dreptate, cu timpul resimţim efectele faptelor noastre, manifestându-se prin dureri articulare, de şold, migrene sau infecţii urinare.

Iarna este un anotimp îndrăgit mai ales de copii, dar trebuie să ai grijă de sănătatea ta, deoarece frigul poate declanşa o serie de afecţiuni: reumatism, cistită sau alergii. Partea negativă este că anumite boli, odată ce au apărut, cu greu mai trec sau chiar deloc. Pot fi vindecate pe moment, dar pot recidiva, la cea mai mică neglijenţă.

Lucrul cel mai neplăcut dar frecvent întâlnit iarna este durerea de cap. O simplă durere de cap care nu se tratează poate declanşa apariţia virozelor, a sinuzitelor sau altor complicaţii din zona ORL, atunci când durerea se amplifică.

Nevralgiile şi parezele faciale sunt destul de neplăcute şi cu ele nu te poţi juca. De obicei se manifestă prin dureri de dinţi, maxilar sau urechi.

Atunci când e foarte frig afară încep să apară şi laringitele, sinuzitele sau amigdalitele, acestea apărând datorită fluctuaţiilor de temperatură şi umezeală. Infecţiile urinare şi cistita apar şi la bărbaţi, dar femeile sunt cele mai afectate de aceste boli. Datorită frigului are loc inflamarea vezicii urinare, câteodată chiar şi a uretrei. Din această cauză va trebui să avem mai multă grijă de organele genitale, atât printr-o igienă corespunzătoare cât şi prin vizite la medic, măcar odată, de două ori pe an.

Tot în această perioadă rece a anului apar şi depresiile. Când afară este înnorat şi frig, aceste lucruri par să-şi pună amprenta, astfel simţindu-ne mai trişti, fără chef de viaţă, de aici şi apariţia insomniilor. În această situaţie este recomandată vizita la medicul de familie pentru a stabili un tratament.

Reumatismul este o altă afecţiune care se declanşează odată cu apariţia frigului. Dacă nu se tratează, pot apărea afecţiuni ale inimii, atacă articulaţiile şi dă dureri de oase. Pentru a nu ne confrunta cu hipotermia, îmbrăcămintea groasă, cât şi consumul ceaiurilor calde este soluţia.

Cristina Răscol

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here