Ochelarii de soare, chiar necesari?

483

ochelariAcum, în plin sezon estival când vremea e din ce în ce mai călduroasă, un lucru de care e bine să ţineţi seama este sa vă protejaţi ochii de efectele nocive ale soarelui.

Deşi sunt persoane care nu dau importanţă ochelarilor de soare, considerându-i un accesoriu estetic, iată că lucrurile nu stau deloc aşa. Cu toţii ştim că razele ultraviolete nu fac bine, provoacă daune pielii, ceea ce face absolut obligatorie aplicarea loţiunilor de protecţie.

Totuşi, trebuie să ştiţi că soarele atacă şi ţesuturile oculare, de aceea purtarea ochelarilor de soare este cea mai potrivită soluţie.

De primăvara şi până toamna, radiaţiile ultraviolete sunt mai intense, de aproximativ trei ori mai mari decât pe timp de iarnă, în special în orele amiezii. Adolescenţii sunt mai receptivi în privinţa purtării ochelarilor, în schimb copiii sunt lăsaţi să decidă dacă îi poartă sau nu. Totuşi, până la vârsta de 12 ani cristalinul nu filtrează radiaţiile în totalitate, abia după vârsta de 25 de ani acestea sunt mai bine filtrate.

Risc de cataractă

Potrivit cercetărilor în domeniu efectuate de către specialişti americani, s-a descoperit că expunerea frecventă pe timp îndelungat la razele ultraviolete poate avea consecinţe nefaste asupra ochilor, provocând chiar cataractă, care în timp duce la orbire. De aceea, medicii oftalmologi recomandă purtarea ochelarilor în fiecare zi. Dar nu orice ochelari sunt potriviţi, numai pentru că sunt în ton cu moda.

În fiecare sezon apar tot felul de modele, gama fiind foarte variată, dar specialiştii recomandă ochelari de soare cu lentile care au protecţie UV. Trebuie să se ţină seama şi de culoarea lentilelor, deoarece are rolul de a bloca lumina pentru a nu ajunge direct în ochi. Pupila se dilată pentru a beneficia de mai multă lumină. Dacă lentilele nu sunt prevăzute cu protecţie UV, razele ultraviolete vor pătrunde prin ele direct în ochi, uneori fiind mai grav decât dacă nu ai purta ochelari.

Cere sfatul unui optician

Achiziţionarea ochelarilor de soare nu trebuie să fie la întâmplare. Ei trebuie aleşi în aşa fel încât să nu afecteze sănătatea ochilor. De aceea, atunci când doriţi să cumpăraţi o pereche de ochelari de soare, mergeţi la optica şi sfătuiţi-vă cu un optician.

La cumpărarea ochelarilor se va da şi un certificat de garanţie pe care este inscripţionat nivelul de protecţie, de la 1 la 5. De regulă se recomandă nivelul 3 de protecţie indiferent de vârstă.

Cristina Răscol

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here