Observatorul estival – Autodisciplina, singura soluţie?

595

Citeam recent într-o publicaţie că la nivel local s-a luat iniţiativa de către compania de colectare a deşeurilor menajere de a se merge în week-end prin locurile de picnic ale gorjenilor şi a se distribui pungi de plastic pentru ca cei aflaţi la relaxare să nu mai arunce resturile la întâmplare, ci în acele pungi care odată colectate să fie duse la groapa ecologică de gunoi a urbei pentru a nu mai polua pe viitor respectivele perimetre de picnic ori relaxare a concitadinilor noştri.
100_4639O iniţiativă bună spunem noi, iar dacă ne gândim că aceasta putea fi luată mai devreme, chiar la debutul sezonului estival puteau fi prevenite multe stări de fapt de astăzi, adică pe unele locuri de picnic, ori haideţi să-i spunem de relaxare (pentru că multă lume vine la plajă ori la aer curat) sunt grămezi de gunoaie aruncate de aşa zişii turişti (pentru că haideţi să vorbim între noi, pungi de plastic pentru resturi menajere se găsesc în ziua de azi aproape la toate magazinele, inclusiv la cele cu articole de mâna a doua la preţuri modice). Iar ca să ai în maşină un set de saci de care te poţi folosi toată vara nu este peste putinţa de achiziţionare a eventualilor turişti (unde dacă iarăşi ne uităm la ambalaje constatăm că pentru respectivele picnicuri se investesc sume deloc neglijabile).
Un astfel de loc de o frumuseţe aparte, nu departe de oraş, se află în apropierea confluenţei celor două Şuşiţe, celei Verzi care izvorăşte de sub vârful Straja prin unirea mai multor pâraie dintre cele mai importante fiind Amarul şi Cartianul şi care în trecerea ei formează Cheile Şuşiţei Verzi acolo unde munţii Borzi, Feţîia şi Cioara sub eroziunea de milenii a Şuşiţei formează o multitudine de fenomene carstice care încântă ochiul celui aflat pe acele meleaguri şi Şuşiţa Seacă ce-şi trage apele tocmai de sub Bordul Dobriţei acolo unde izbucurile Cucutei şi Topliţei formează acest curs de apă aproape mistic şi unde cunoscătorii locurilor spun că în unele porţiuni apa curge în două direcţii simultan (posibil dacă ne gândim că toată zona este străpunsă de fisuri carstice, unele chiar de câţiva milimetri ce împreună pot drena cantităţi impresionante de apă prin subteran).
100_4641Aproape de confluenţa celor două Şuşiţe există mai multe locuri unde locuitorii Tg -Jiului şi nu numai vin în perioada estivală la un grătar, o plajă şi de ce nu la o „miuţă” cu prieteni ori cu cine se nimereşte pe acolo. Problema multora dintre ei (căci trebuie să spunem că sunt şi oameni care-şi adună resturile în sacii de plastic personali pe care-i depun la primul container de pe drum ori chiar la cel din cartier la ajungerea acasă) este că la plecare lasă aruncate resturile popasului lor prin acele locuri. Şi uite-aşa în perioade relativ mici se strâng adevărate grămezi de resturi ce nu mai pot fi luate chiar dacă cineva ar avea buna intenţie să le ducă la containerele de pe traseu.
100_4642Unul dintre aceste locuri este puţin amonte de la confluenţă pe Şuşiţa Seacă într-un loc desprins ca din poveşti unde cei ce poposesc au de toate: apă, vegetaţie şi nu în ultimul rând umbră deasă pentru cei ce nu vor să se prăjească la soare. Păcat că tot acest peisaj este urâţit de mormanele de gunoaie aruncate de-o parte şi de alta a locului. Iarăşi revin cu precizarea că după ambalajele aruncate nu se părea că respectivii nu ar fi avut bani să-şi cumpere un set de saci de plastic unde să arunce resturile, iar mai apoi să le ducă la un container de gunoi. Păcat că după cum spunea un oficial european la o întâlnire legată de protecţia factorilor ambientali din România ne „dăm singuri cu firma-n cap”. Căci respectivele gunoaie din perimetrul de care vă vorbeam mai înainte cu timpul o să sufoce locurile. Şi atunci poate chiar cei ce le-au aruncat de multe ori cu iresponsabilitate or să strâmbe din nas peste câţiva ani şi nu vor mai dori să poposească prin aceste locuri oripilaţi de aspectul zonei.
Mugurel Petrescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here