Observatorul astronomic, proiect amânat de consilierii locali

641
Consilierii locali au pus luni în discuţie realizarea în vechiul turn de apă al municipiului, aflat în parcul central din Târgu-Jiu, a observatorului astronomic. Intenţia s-a lovit de refuzul primarului Florin Cârciumaru care a stabilit ca acest proiect să fie amânat deoarece referatul care stabilea realizarea acestei investiţii nu era bine întocmit.

Tunând şi fulgerând, edilul local a hotărât însă ca proiectul să fie pus pe ordinea de zi la viitoarea şedinţă a Consiliului Local Târgu-Jiu.

Stelele, luna dar şi planetele îndepărtate trebuiau să nu mai fie, în curând, un mister pentru târgujieni. Şi asta, deoarece autorităţile locale au anunţat că vor să faciliteze, cât mai repede, accesul cetăţenilor către studierea fenomenelor astronomice, realizând un centru de cercetare, specific, în Parcul Central din Târgu-Jiu. Gazda spaţiului ce va fi prevăzut cu telescop este chiar Turnul de Apă din Grădina Publică a municipiului. Vechiul turn de apă al municipiului Târgu-Jiu trebuie să fie transformat, în curând, într-un centru de cercetare astronomică. Iniţiativa aparţine autorităţilor locale care vor să găsească o utilitate construcţiei ridicate aici în anul 1919. Turnul de apă are o înălţime, prevăzută în proiect, de aproximativ 23 de metri, şi un diametru al camerei din vârful clădirii de aproximativ 9 metri pătraţi. Clădirea a fost prevăzută, iniţial, cu o scară exterioară de stejar, care nu mai există acum, iar în ultima încăpere a fost amplasat un rezervor pentru apă, cu o capacitate de aproximativ 8000 de litri. Acest recipient există şi acum dar, deşi nu mai este utilizat de ceva vreme, cu ceva reparaţii încă ar mai putea fi funcţional. Cu apa din acest rezervor se uda înainte gazonul, florile şi chiar arborii din Grădina Publică. Proiectul a fost pus în discuţia consilierilor locali, dar a fost amânat la decizia lui Florin Cârciumaru. Cei care vroiau să realizeze această investiţie erau reprezentanţii Clubului Rotary din Târgu-Jiu, fapt care a stârnit polemici la finalizarea şedinţei de Consiliu Local, rotarienii fiind cunoscuţi masoni.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here