Obligaţi la concediu fără plată timp de 10 zile, Dascălii vor să dea statul în judecată

518

sindicateProfesorii vor fi obligaţi, la fel ca şi restul bugetarilor, să intre în concediu fără plată timp de 10 zile.

Totuşi, personalul din învăţământ refuză să mai meargă la ore în zilele respective şi ameninţă inclusiv cu acţionarea statului în instanţă.

Concediul fără plată, de 10 zile, va fi aplicat inclusiv în învăţământ. Reprezentanţii sindicatelor libere din învăţământ însă nu vor să accepte acest lucru şi ameninţă cu noi proteste. Prima măsură pe care o vor lua va fi aceea de a nu mai intra la orele care nu vor fi plătite. Conform unei hotărâri a Guvernului, toţi bugetarii vor avea un concediu de 10 zile, fără plată. „Concediu” este, totuşi, impropriu spus ţinând cont de faptul că, de fapt, aceştia vor merge la serviciu în mod normal doar că nu vor fi plătiţi pentru munca depusă. 10 zile înseamnă, de fapt, aproape jumătate din salariul de pe o lună, însă s-a decis ca această perioadă să fie împărţită astfel încât cinci zile să nu se plătească în luna noiembrie şi cinci în decembrie.
Cadrele didactice nu vor intra la ore
profesori5Profesorii au hotărât să nu accepte această măsură de criză a Guvernului, ameninţând inclusiv cu greva generală. Printr-un comunicat, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ solicită preşedintelui să nu promulge cele două legi şi anume cea a salarizării unice şi cea a concediului fără plată de 10 zile. Sindicaliştii ameninţă inclusiv cu darea statului în judecată în cazul în care bugetarii vor fi trimişi în concediu, pentru că această măsură încalcă inclusiv contractul colectiv de muncă şi Codul Muncii. „Salariaţii din învăţământ nu vor asigura activităţi didactice în cele zece zile de concediu fără plată şi vom acţiona în judecată statul. Legea reorganizării unor instituţii nu dă dreptul ordonatorilor de credite să trimită angajaţii în concediu fără plată fără acordul sindicaliştilor”, a declarat Aurel Cornea, preşedintele FSLI.
Dorina CIOPLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here