Obligate să muncească în folosul comunităţii, după ce au inventat un scenariu demn de filmele de la Hollywood

603

Judecătorii de la Târgu-Cărbunești au luat prima decizie în cazul celor două femei din comuna Bărbătești, care i-au indus în eroare pe anchetatori, după ce, în luna decembrie a anului 2014, Dan Cojocaru, un bărbat de 40 de ani, a fost găsit mort pe marginea drumului. Una dintre acestea este soția celui decedat. Aceasta a susținut că ar fi văzut cum un vecin, Constantin Mornea, l-ar fi omorât în bătaie pe bărbat. Femeia de 65 de ani a declarat chiar că ar fi avut o relație cu criminalul, dar și că ar fi comis fapta pentru că soțul său i-ar fi surprins ”în tandrețuri”, în propria casă. Bărbatul acuzat de văduvă a ajuns în arest după aceste declarații, însă, după 200 de ore, a fost eliberat. El nu a recunoscut nicio clipă că ar fi autorul omorului. Bărbatul a negat și relația cu vecina care ar fi putut să-i fie mamă. Abia când a trecut testul poligraf a fost eliberat. Instanța a decis ca bătrâna Carmen Safta să fie condamnată pentru mărturie mincinoasă, la 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare. Pe parcursul termenului de supraveghere, aceasta este obligată să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, în cadrul Primăriei Jupâneşti, pe o perioadă de 120 de zile lucrătoare. Mariana Gheorghe, prietena acesteia, care a întărit cele spuse de văduvă la Poliție, a primit doi ani de închisoare cu suspendare, fiind obligată să muncească în folosul comunității, la Primăria Bărbătești. Hotărârea nu este definitivă. Cele două au recunoscut faptele. Acestea nu au voie să plece din România până la stabilirea verdictului.

“Îmi doresc moartea”
Constantin Mornea, bărbatul din Bărbătești, acuzat pe nedrept că și-ar fi omorât vecinul, a cerut 100.000 euro pentru eroarea judiciară, însă judecătorii de la Tribunalul Gorj i-au respins acțiunea. Acesta a atacat decizia, iar dosarul se află acum la Curtea de Apel Craiova. ”E strigător la cer. Eu fac pușcărie pentru mărturia de doi lei, a lor, pușcărie, familie distrusă, iar ele primesc închisoare cu suspendare. Ea, soţia celui decedat, a declarat că am fost surprinşi în tandreţuri, că am lovit cu vătraiul, m-a băgat în puşcărie fără să fiu vinovat, bani cheltuiţi în instanţe, familie distrusă, imagine praf şi primeşte acum muncă în folosul comunităţii. Eu am stat în puşcărie, după ce ele au făcut mărturie mincinoasă pentru o crimă, nu pentru furt. În ce ţară trăim? Iar eu am cerut daune şi nu am primit nimic. Nici măcar banii pentru avocaţi. Acum sunt în pădure după ciuperci, că asta mi-e soarta acum. Trebuie să o iau de la început cu totul. Asta a făcut justiţia dintr-un om. Am fost printre cei mai bogaţi oameni în sat şi acum sunt la cel mai jos nivel. Şi la ora actuală sunt văzut tot ca un criminal în sat. Gura lumii nu o s-o mai astup niciodată. Tot eu sunt suspectul, atâta timp cât nu e prins autorul accidentului. Sunt bărbat puternic, dar m-au terminat. Sunt un om învins. Dacă mor în secunda asta aş fi cel mai fericit, pentru că eu îmi doresc moartea. Dacă m-ar lua Dumnezeu aş fi cel mai fericit om, pentru că nu mai pot să merg niciunde, toată lumea mă arată cu degetul. Am fost făcut drept autorul unei crime. O să îmi râdă în nas acum când o să le întâlnesc pe stradă”, a declarat Constantin Mornea, pentru Gorjeanul.
În acest moment, procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj efectuează cercetări pentru depistarea autorului faptei, ”crima” de la Bărbătești fiind transformată, din nou, în accident de circulație. Anchetatorii îl caută acum pe șoferul care l-ar fi accidentat mortal pe Dan Cojocaru.
Loredana Fîciu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here