O treime din instalaţiile de Crăciun prezintă risc de incendiu sau electrocutare

468
iluminare_mareAproximativ 41% din cele 196 de eşantioane testate proveneau din China. Trei din zece ghirlande luminoase de Crăciun prezintă un risc evident şi direct de incendiu şi de electrocutare, potrivit unui raport comun de monitorizare a pieţei derulat de Comisia Europeană şi autorităţile din Ungaria, Germania, Slovacia, Slovenia şi Olanda.

Astfel, la 30,4% din ghirlandele luminoase examinate s-au constatat probleme grave de neconformitate, care produc riscuri sporite de electrocutare sau de incendiu sau chiar de ambele tipuri. În general, acestea provin din nerespectarea prevederilor tehnice de siguranţă în cursul fabricării, de exemplu, a prizelor de curent, clemelor de fixare a cablurilor, cablajelor, izolaţiei sau protecţiei împotriva electrocutării.

În plus, la alte 40% dintre ghirlandele luminoase testate au fost constatate probleme mai puţin grave de neconformitate, respectiv deficienţe care nu pun imediat în pericol siguranţa utilizatorului. În ce priveşte originea produselor periculoase, aproximativ 41% din cele 196 de eşantioane testate proveneau din China.
„Dacă intenţionează să ţină luminile aprinse de Crăciun, consumatorii trebuie să aibă încredere că nu se fac compromisuri în privinţa siguranţei produselor. (…) Raportul în cauză reprezintă o punere în gardă. Autorităţile naţionale şi sectorul industrial trebuie să-şi dubleze eforturile pentru a completa lacunele şi neregulile care au drept consecinţă punerea pe piaţă şi introducerea în locuinţe a unor produse de proastă calitate”, a declarat comisarul european pentru protecţia consumatorilor, Meglena Kuneva.
Testarea a avut loc între noiembrie 2007 şi mai 2009, la intervale diferite, pe 196 de eşantioane de ghirlande luminoase, selectate în mod aleatoriu din întreaga gamă de preţuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here