O parte din subvenţiile pentru agricultură, anulate în 2010

352
agricultorEliminarea subvenţiilor pentru agricultură în acest an, conform directivelor impuse de Comisia Europeană, ar putea duce la dispariţia a peste 60% din micii fermieri şi la disponibilizarea a circa 15.000 de angajaţi, susţin reprezentanţii fermierilor.

Susţinerea financiară din partea statului a producţiei de carne, ouă, sfeclă de zahăr, orez, in, cânepă, soia şi tutun, precum şi subvenţionarea motorinei pentru lucrările agricole şi a energiei pentru irigaţii au încetat după 1 ianuarie 2010, conform directivelor Uniunii Europene, ajutoarele fiind posibile numai într-o perioadă de trei ani după aderarea ţării la UE. Efectul neacordării subvenţiilor în acest an va fi puternic resimţit de fermieri, în condiţiile în care autorităţile nu caută noi forme de ajutorare a agricultorilor, într-o perioadă în care aceştia au fost greu încercaţi din cauza crizei financiare şi a scăderii consumului.
AVI Instant afectată de anularea subvenţiei
Conform lui Traian Crăc, director coordonator al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Gorj, producătorul de carne de pasăre AVI Instant, al cărui sediu este în municipiul Târgu-Jiu, va fi grav afectat în acest an. „Anul trecut, firma a primit în jur de 40 de miliarde de lei vechi prin intermediul subvenţiei pentru pui broiler. Aceasta din urmă a fost anulată, alături de cele pentru carcasele abatorizate de vită şi porc, miere de albine, lapte conform, şi cele din domeniul vegetal”.
Crăc nu crede că vor fi mulţi agricultori gorjeni care vor suferi din anularea acestor subvenţii, pentru că, în opinia sa, fermierii mici nu se încadrau în acestea. „Alături de AVI Instant, vor mai pierde nişte bani, însă doar sume mici, abatoarele de pe raza judeţului”. Conform APIA, în locul acestor subvenţii anulate se va încerca înlocuirea lor, dar situaţia se va concretiza după luna aprilie.
Directorul APIA Gorj a mai spus faptul că cei care au solicitat subvenţii pentru ovine şi bovine, dar şi pentru suprafaţă, îşi vor primi banii, acestea nedispărând de pe lista subvenţiilor de la stat.
Izabella MOLNAR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here