O lună dedicată artelor populare

497

mestesuguri 4Luna februarie a fost denumită de către reprezentanţii Şcolii Populare de Artă, luna tradiţiilor populare. În cadrul unui program, în întreaga lună vor fi organizate evenimente menite să scoată din

anonimat tradiţiile, acestea fiind tot mai des uitate.

Expoziţii, spectacole şi alte manifestări culturale vor avea loc în cadrul acestei luni, în diferite secţii ale Şcolii Populare de Artă din Târgu–Jiu. Primul eveniment care a avut loc şi care, practic, a deschis şirul manifestărilor de acest fel, s-a desfăşurat la Săcelu. Acolo a avut loc un spectacol de muzică populară dar şi vernisajul unei expoziţii de pictură. Cea care a semnat lucrările este artista plastică Octavia Cazan, din localitate.
„Femeia internaţională” în 2001
Săceleanca Octavia Cazan are o impresionantă activitate profesională, fiind autoarea a peste o mie de lucrări. Acestea se găsesc în colecţii personale din Statele Unite ale Americii, cum ar fi în Arizona, Portland şi New York, sau în Canada, Anglia, Italia, Franţa, Spania, Austria, Suedia şi Danemarca. Artista a fost, de asemenea, publicată în 2005 – 2006 în „Dictionary of International Biography Cambridge” şi numită, în 2001, „Femeia Internaţională” pentru activitatea sa de I.B.Candbrige. În 2003 a primit un înscris de onoare de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Gorj. În ţară, lucrările sale se găsesc în oraşe ca Bucureşti, Craiova, Iaşi, Bacău, Tulcea, Galaţi, Braşov, Oradea, Cluj, Timişoara, Târgu–Jiu ş.a.
Spectacol la Negomir
Tot în cadrul manifestărilor din această lună, vineri, la Căminul Cultural Raci, din comuna Negomir, s-a desfăşurat Salonul de iarnă al artelor populare. Cu această ocazie, formaţiile de fluieraşi şi dansuri populare de la secţia externă Negomir a Şcolii Populare de Artă Târgu–Jiu au oferit un spectacol folcloric. Organizatorii evenimentului sunt Consiliul Judeţean Gorj, Şcoala Populară de Artă Târgu–Jiu, Consiliul local, Primăria şi Căminul Cultural din Negomir. Evenimentele vor continua.
Dorina Cioplea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here