O întrebare pe săptămână – Răspunde Poetul şi Actorul George Drăghescu, de la Teatrul Dramatic “Elvira Godeanu” Târgu Jiu

400

Cu scuzele de rigoare, dar nu neapărat din vina noastră ci a lipsei de interes şi ţinere de cuvânt a interlocutorilor posibili, rubricuţa asta sucombase săptămâna trecută. Nu-i nimic, deşi este în vacanţă, George Drăghescu, actor al Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu”, s-a comportat firesc şi ne-a dat un răspuns cuprinzător.

Ca actor, sunt în vacanţă până pe 1 septembrie, dar n-aş dori să vorbesc prea mult despre teatru. Ştiu că în luna octombrie vom avea premiera cu piesa „Viaţa teatrală”, de Achille Borselletti, în regia autorului. În această „viaţă teatrală” joc rolul Vicenzio. De scris, atunci când nu mă ocup de familie şi mai ales de fetiţa mea, pe care-o ador şi o plimb în părculeţul de lângă casă, în cartierul Săvineşti, cam la marginea Târgu Jiului, acolo unde-ntorc troleibuzele. Singurele mijloace de transport în comun nepoluante, din „amarul târg”, cum îi zice Târgu Jiului criticul literar şi poetul Gheorghe Grigurcu. Scriu la o carte de aforisme, nu m-am oprit asupra unui titlu, dar subtitlul va fi „Reflecţii de scenă”. Sper ca în două săptămâni să iasă de sub tiparul SC ProdCom SRL, antologia „Masca de cerneală”. O culegere de proză scrisă de actori din toate timpurile. De la începuturile teatrului românesc şi până azi. Nu lipsesc marii actori Mircea Diaconu, Ilarion Ciobanu, Amza Pellea, Adrian Pintea, Oana Pellea – are un „Jurnal”, Marioara Voiculescu, Aristitza Romanescu – cu o carte de „Memorii”, Ion Manu, Ion Finteşteanu, Horaţiu Mălăele – cu o proză scurtă, eseistul şi prozatorul clujean Dorel Vişan, membru al Uniunii Scriitorilor din România, Florin Piersic, Florin Piersic jr., care-a scos două romane, unul dintre ele, din care reproduc eu în antologie, apărut la prestigioasa editură HUMANITAS, şi alţii. Dacă dă bunul Dumnezeu, şi iese din tipografie, „Masca de cerneală” va fi lansată la Atelierul Naţional de Poezie „Serile la Brădiceni”. Mâine(azi, n.n.) iese de sub tipar un nou număr color al revistei mini-lunare CEAŞCA DE CAFEA, tot un supliment al revistei SERILE LA BRĂDICENI, şi mai am în lucru o cărticică „Meseria de Tată”. Care nu va fi o carte pentru copii, cum v-aţi aştepta, nu vreau să-l concurez pe Viorel Gârbaciu – un specialist în materie, ci un volum de poezii pentru părinţi! În rest, citesc cu nesaţ o carte de cronici teatrale, amintiri şi memorii de călătorii a lui Ion Parhon, numită inspirat „Pe repede înapoi”. Pentru suflet, mai lecturez un volum de Andrei Pleşu, intitulat „Despre frumuseţea uitată a vieţii”, constituit dintr-o selecţie de eseuri apărute în „Dilema Veche”.
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here