O întrebare pe săptămână – Ce mai face, la ce mai lucrează scriitorul Ion Cepoi?

428

Firesc, întrebarea de mai sus nu avea cum să nu fie adresată scriitorului Ion Cepoi. Om ce nu face rabat la munca managerială, în domeniul culturii, dar se aşează adesea, dacă nu chiar zilnic, şi la masa de scris. Dar, să-i dăm cuvântul:

– Instituţional vorbind, sunt bucuros că o parte dintre proiectele pe care le-am iniţiat sunt finalizate sau în proces de finalizare. Astfel, au apărut la Editura CJCPCT Gorj două cărţi de referinţă pentru cultura gorjeană: “Piese muzicale” de Marcel Parnica şi “Un compendiu critic” de Ion Trancău – care cuprinde o primă evaluare a operei membrilor Uniunii Scriitorilor din România trăitori actualmente în Târgu-Jiu. Sub tipar se află “Ritualul morţii şi al înmormântării în Gorj”, vol. al II-lea, studiu aparţinând lui Ion Popescu-Brădiceni şi realizat în ediţiile succesive ale Taberei de cercetare etnofolclorică “Constantin Brăiloiu”, şi “Monografia comunei Aninoasa” de Virgil Cercelaru. În lucru este şi Albumul “Plasticieni gorjeni”, dedicat membrilor Uniunii Artiştilor Plastici cu domiciliul în Gorj. Un alt proiect, iniţiat de subsemnatul şi Constantin Dârvăreanu în urmă cu 20 de ani, anume Muzeul Civilizaţiei Montane a Gorjului, a intrat deja, începând de sâmbătă 8 septembrie, în circuitul turistic al Gorjului. Între timp, am conceput programul Săptămânii turismului gorjean, un complex de manifestări de promovare a imaginii culturale a Gorjului, iar unul dintre proiectele pe care le-am propus administraţiilor judeţene şi municipale anume Aleea Celebrităţilor Gorjului a fost aprobat. Astfel, pe 24 septembrie, se va inaugura această Alee printr-o stea ce va purta numele lui Constantin Brâncuşi. În sfârşit, pe 27 septembrie, la Măceşu/ Târgu Cărbuneşti, se va inaugura Muzeul Crucilor din Gorj, proiect iniţiat de colegul Pompiliu Ciolacu şi prevăzut în Agenda culturală a CJCPCT Gorj. În plan personal, lucrez la trei cărţi: romanul Cele şapte ape ale Vavilonului – ultima parte a unei trilogii din care au apărut Scrisori de la Mila 0, în 1996, şi Când zeii ca şi oamenii, în 2000; studiul Teatrul Dramatic “Elvira Godeanu” şi miracolul de la Târgu- Jiu, ce va fi lansat în mai, anul viitor, la sărbătorirea a 20 ani de la înfiinţarea TDEG şi care, pe parcursul a peste 400 pagini, va face istoria teatrului în Gorj începând de la teatrul folcloric, primul spectacol din 1834, Teatrul Milescu, Teatrul Căldăruşe etc. şi până la Teatrul Popular şi la instituţia profesionistă de astăzi; în sfârşit, cea de a treia carte, un jurnal sentimental al cărui titlu provizoriu este Ziua în care l-am cunoscut pe Dumnezeu, va fi o încercare de retrăire a unor momente de viaţă aşa cum a fost.
Ion Predoşanu

P.S. Urbea lui Brâncuşi va avea, graţie iniţiativei omului de cultură Ion Cepoi, o Alee a celebrităţilor. Este, dacă nu mă-nşel, prima capitală de judeţ ce preia creator o mai veche idee a Bucureştilor. Pe lângă felicitările noastre scrise, propun ca ilustraţie un portret C. Brâncuşi, de-a dreapta, şi cum este normal la un miniinterviu, cu o singură întrebare, portretul Omului de aleasă cultură Ion Cepoi(Ion Predoşanu)
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here