O iarnă a solidarității – Propunerile PPE pentru a răspunde creșterii inflației

2102

Războiul de agresiune al Rusiei cauzează suferințe imense poporului ucrainean și constituie un atac direct la valorile europene. Are un impact semnificativ asupra economiei UE, în special printr-o creștere dramatică a prețurilor la energie și alimente. Rata inflației din zona euro a atins treptat 9,1% în august 2022, aproape jumătate dintre statele membre având rate cu două cifre, unele atingând o inflație de până la 25%.
Această situație riscă să devină și mai gravă pe măsură ce ne apropiem de venirea iernii, când consumul de energie va fi în creștere, ceea ce riscă să genereze noi creșteri de prețuri.
Pentru a veni în sprijinul populației și al economiei și a diminua impactul acestei crize, grupul Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European propune un plan de măsuri pentru a stopa evoluția ascendentă a inflației. Acest plan vine ca o completare la măsurile propuse pentru a gestiona creșterea prețurilor la energie, aceasta fiind evident puternic corelată cu creșterea inflației. Propunerile PPE vizează două paliere principale: reducerea taxării produselor și politica monetară și rolul Băncii Central Europene (BCE).

Reducerea taxării
Grupul PPE solicită Comisiei Europene să analizeze posibilitatea de a acorda tuturor statelor membre spațiu pentru a introduce noi scutiri temporare sau reduceri ale accizelor și taxelor pe energie, pentru a reduce povara financiară asupra gospodăriilor și întreprinderilor.
În plus, PPE consideră că este necesar ca toate statele membre să aplice scutirea alimentelor de bază (cum ar fi fructele și legumele neprocesate și produsele lactate) de la TVA , atâta timp cât criza continuă. Pentru a avea garanția că reducerea TVA ajunge efectiv la cetățeni, PPE solicită Comisiei și statelor membre să monitorizeze îndeaproape aplicarea eficientă a acestei măsuri de către autoritățile de supraveghere a pieței și a concurenței.
De asemenea, Comisia trebuia să ia toate măsurile pentru a se asigura că răspunde rapid și consecvent tuturor cererilor statelor membre privind scutirile sau reducerea temporară a impozitării, pentru că toate aceste măsuri de ajutor trebuie să ajungă efectiv la gospodării și întreprinderi la timp.
Pentru a coordona eficient politicile țărilor, PPE propune înființarea unui forum de răspuns rapid. Practic, acest lucru înseamnă instituirea unei reuniuni lunare a Consiliului ministerial al UE privind „costul vieții”, care să reunească miniștri din toate domeniile de politică relevante și care să raporteze Parlamentului European. Acest lucru ar permite identificarea celor mai bune practici și atenuarea potențialului impact transfrontalier al politicilor naționale divergente.

Politica monetară
Principalul obiectiv al politicii monetare este să mențină stabilitatea prețurilor, fiind astfel un important instrument în combaterea inflației, iar un rolul important în acest domeniu îl are Banca Centrală Europeană (BCE).
Grupul PPE împărtășește observația că ratele mai mari ale dobânzilor au un impact bilateral asupra scăderii așteptărilor inflaționiste și, în același timp, a creșterii costurilor îndatorării și consideră că aceeași strategie ar trebui să fie urmată de băncile centrale din statele membre care nu fac parte din zona euro.
Din punctul de vedere al PPE este util ca Banca Centrală Europeană să mențină politica de creștere a ratelor dobânzilor atâta timp cât previziunile sale privind inflația rămân neschimbate.
Pentru a asigura stabilitatea prețurilor, BCE trebuie să monitorizeze valoarea externă a monedei unice și interacțiunea acesteia cu alte economii dezvoltate pentru a evita o „inflație importată” și mai mare.
În acest context, alunecarea monedei euro în raport cu dolarul este deosebit de îngrijorătoare, având în vedere că instrumentele derivate din energie sunt tranzacționate în dolari și devin din ce în ce mai scumpe pentru cumpărătorii angro europeni. Scăderea recentă a cursului de schimb euro/dolar a devenit, prin urmare, o contribuție majoră la inflația prețului energiei. Pentru a preveni o deteriorare suplimentară a valorii externe a monedei euro, BCE trebuie să acționeze în pas cu alte bănci centrale mari, în special cu Rezerva Federală.
Nu în ultimul rând, BCE trebuie să comunice activ acțiunile concrete pe care le aplică pentru a convinge cetățenii europeni că luptă cu adevărat împotriva inflației.
M.P.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here