O groapă de gunoi închisă pune la cheltuială autoritățile municipale! Constructorul mai că își salvează garanția

675

Deși închisă, groapa de gunoi a municipiului Motru bagă, în continuare, mâna adânc în buzunarul autorităților, urmare a unor deficiențe cauzate de unele alunecări de teren, apărute în zonă. Primarul de Motru, Gigel Jianu, nu știe încă de ce sumă trebuie să dispună pentru a repara investiția, mai ales că obiectivul este sub supraveghere, dar speră, pe de o parte, ca vina pentru problemele ivite să aparțină constructorului, asta deoarece atunci firma va trebui să repare zona afectată care se întinde pe 60 de metri.

Groapa de gunoi a municipiului Motru a fost închisă la finalul anului trecut, asta după opt ani în care autoritățile s-au chinuit să pună lacătul pe această construcție. Primăria Municipiului Motru a reușit însă, în 2017, să conformeze groapa de gunoi a orașului, evitând astfel, declararea din partea Uniunii Europene a procedurii de infringement împotriva României, cu implicații grave asupra bugetului local. Depozitul va fi monitorizat timp de 30 de ani, iar recepția finală se va face în maximum doi ani de la închiderea obiectivului. La patru luni însă după închiderea gropii, în zonă au apărut alunecări de teren, care au afectat investiția pe o porțiune de 60 de metri. Primarul Gigel Jianu spune că s-a afectat gardul împrejmuitor al gropii și rigola de scurgere, fapt care a adus aici mai multe comisii de verificare. Deocamdată, nu se știe exact dacă vina aparține constructorului, o firmă din Bălești, care nu ar fi realizat lucrările conform caietului de sarcini, lipsind mai multe faze de execuție din acesta, sau fenomenelor naturale.

Proiectantul stabilește cine și cât plătește!
Un proiectant va stabili, în această vară, cine este bun de plată pentru reparații, autoritatea locală sau constructorul. Edilul Jianu speră ca vina să aparțină constructorului, dar spune că, după părerea sa, totul s-ar datora cauzelor naturale, fapt care va pune la plată primăria. “Au fost la groapa ecologică mai multe echipe de verificatori, și de la Prefectură și de la Garda de Mediu. Un proiectant va stabili însă dacă problemele au apărut din cauza constructorului, ori din cauze naturale. Dacă e vina constructorului el repară deficiențele, dacă e din cauze naturale, noi, primăria. Bani nu avem deocamdată pentru acest lucru, nu știu încă nici de ce sumă ar fi nevoie, dar vom găsi soluții la momentul respectiv. Eu îmi doresc să stabilizăm terenul și să nu mai apară probleme pe viitor. Deficiențele trebuie reparate, deoarece depozitul este monitorizat”, a declarat primarul Jianu.

Plan de măsuri
O părere similară cu cea a primarului are și șeful Gărzii de Mediu Gorj, Gheorghe Sanda. “În iarna precedentă a avut loc o alunecare de teren în imediata apropiere a depozitului de deșeuri municipal, închis. Din păcate, această alunecare de teren a afectat, pe o porțiune limitată, și depozitul de deșeuri, în sensul că acesta a fost distrus pe o anumită lungime, mai exact împrejmuirea, rigolele de scurgere a apelor pluviale. Prefectul județului Gorj a stabilit o comisie care s-a deplasat la fața locului și a constatat aceste nereguli, s-a stabilit un plan de măsuri și urmează ca beneficiarul acestei lucrări, Primăria Motru, să deruleze procedurile cu privire la aceste aspecte care au fost depistate”, a spus directorul Gărzii de Mediu Gorj. “Dacă lucrările au fost sub garanție, reparațiile trebuie să le suporte firma de construcții, iar dacă ele s-au produs din cauze naturale, altele decât proiectul de închidere, va trebui ca instituția să găsească resurse financiare pentru realizarea lor”, a completat Sanda.

Comisia de recepție fără Gardă
Deși în caietul de sarcini al investiției se prevede că la recepție din comisie să facă parte și un reprezentant al Gărzii de Mediu, Gheorghe Sanda spune că instituția pe care o conduce nu are astfel de abilități. “Noi nu avem în competență calitatea lucrărilor de construcții. Pentru lucrările de închidere a fost stabilită o firmă, un diriginte de șantier și o comisie de recepție din care Garda de Mediu nu a făcut parte. Nu trebuia să facă parte din comisie, deoarece alte instituții ale statului verifică calitatea lucrărilor de construcții și pot să dispună măsurile prevăzute de lege”, a mai spus directorul, dând de înțeles că, în caz de probleme, nu instituția sa trebuie trasă la răspundere, de altfel, Sanda fiind cel care a menționat că în cauză s-au făcut unele sesizări chiar și la Ministerul Mediului și la DNA. “S-au făcut sesizări la Minister, la DNA, unele sunt în curs de soluționare dar, așa cum vă spuneam, Garda de Mediu nu răspunde de calitatea lucrărilor de construcții”, a conchis directorul Gărzii de Mediu Gorj. Primarul municipiului Motru spune că el nu caută vinovați pentru cele petrecute la groapa de gunoi, dar și că această speță nu este de competența DNA, deși sunt persoane care “vor să agite lucrurile”. La depozitul ecologic s-au făcut deja anumite lucrări de reparații, la gardul afectat, prin acoperirea și nivelarea cu pământ și completarea zonei cu sârmă ghimpată. Lucrările s-au făcut pe cheltuiala constructorului, adică de SC Romferex Import-Export SRL, suma alocată de la bugetul local fiind de 780.000 de lei.
ANAMARIA STOICA

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here