O deputată italiancă, aleasă la preşedinţia Camerei

397

O deputată din cadrul Partidului Democrat (PD, stânga), Laura Boldrini, a fost aleasă  la preşedinţia Camerei Deputaţilor, în care formaţiunea sa dispune de o majoritate absolută.

Alegerea lui Boldrini, cu 327 de voturi (majoritatea necesară era de 310 voturi), are loc după o zi de la prima reuniune a Parlamentului italian, după alegerile legislative.

Jurnalistă şi fostă purtătoare de cuvânt a Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), Laura Boldrini, în vârstă de 51 de ani, a fost propusă de liderul PD Pier Luigi Bersani.

Bersani caută să obţină, în Camera superioară, susţinerea Mişcării Cinci Stele (M5S), care a beneficiat de votul italienilor nemulţumiţi şi a obţinut al treilea scor, în urma coaliţiei de dreapta, condusă de Silvio Berlusconi. Însă liderul M5S, Beppe Grillo, l-a refuzat în mai multe rânduri pe Bersani, respingând un acord cu „cei care au distrus Italia”, în opinia sa.

Alegerea preşedinţilor celor două Camere îi va permite şefului statului, Giorgio Napolitano, să declanşeze în mod oficial,  consultări cu liderii politici în vederea formării unui nou guvern.

Chiar dacă Napolitano îl alege pentru a-i acorda acest mandat, având în vedere că el este liderul principalei forţe parlamentare, Bersani se va confrunta cu un refuz categoric din partea M5S de a-i acorda un vot de încredere şi va fi nevoit să predea ştafeta altcuiva.

Napolitano poate oferi acest mandat altei personalităţi, poate propune un Guvern de tranziţie sau de tehnocraţi, acordând timp, spre exemplu, în vederea modificării legii electorale ce a condus la acest impas.

Selecţie realizată de Daniela Scafeş

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here