Numărul românilor săraci s-a dublat într-un an

537

Numărul românilor care consideră că situaţia lor financiară s-a deteriorat în ultimul an s-a dublat, ponderea acestora ajungând la 63%, arată un studiu realizat de GfK România.
„Românii sunt printre cei mai pesimişti est-europeni în această direcţie”, susţin specialiştii institutului de cercetare, menţionând că, în Polonia şi Cehia, ponderea acestora ajunge la 33%, iar în Bulgaria la 52%.

De altfel, circa 8 din 10 români susţin că resimt o înrăutăţire privind situaţia economică generală a României, iar 56% se aşteaptă la o agravare a acesteia anul viitor. Totodată, aproape două treimi din participanţii la studiu apreciază că preţurile produselor au crescut faţă de 2008, iar o treime consideră că acestea se vor majora în anul următor cu un ritm mult mai alert. Dacă anul trecut 34% dintre români se temeau că şomajul va creşte în următoarele 12 luni, în prezent ponderea acestora a crescut la peste 82%.
În ceea ce priveşte investiţiile în bunuri de folosinţă îndelungată, 63% dintre respondenţi spun că nu este o perioadă potrivită pentru a investi, iar circa 80% cred că nu este un moment propice pentru a economisi, tot atâţia declarând că este puţin probabil să economisească bani în următoarele 12 luni. „Rezultatele de anul acesta în privinţa economisirii sau a intenţiei de economisire sunt comparabile cu cele înregistrate în 2008, ceea ce arată, cel puţin la nivel declarativ, un apetit scăzut al românilor pentru economisire şi înainte de criză şi în timpul crizei”, se mai arată în comunicat. Barometrul de Încredere a Consumatorului este un studiu cofinanţat de Comisia Europeană şi realizat lunar de GfK Romania, pe un eşantion de 1.000 de persoane, cu vârste de peste 15 ani.
Selecţie realizată după Mediafax de DANIELA SCAFEŞ

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here