Număr record de paşapoarte, solicitate de gorjeni

734

Odată cu intrarea în sezonul de vară, la fel ca în fiecare an, apare şi îmbulzeala pentru obţinerea unui paşaport. În această lună, media solicitărilor zilnice a gorjenilor pentru eliberarea de paşapoarte a ajuns şi la 145.

Fie că vorbim de gorjeni care vor să-şi petreacă vacanţa în afara graniţelor ţării sau de cei întorşi de peste hotare pentru preschimbarea actelor personale, Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple (SPCEEPS) Gorj a fost luat cu asalt încă de luna trecută, numărul de solicitări fiind în creştere zilnic şi aşteptându-se ca acestea să se înmulţească şi în lunile iulie şi august. Potrivit lui Valeriu Surupăceanu, şeful SPCEEPS Gorj, în luna mai s-au eliberat peste 1.800 de paşapoarte, iar în iunie media zilnică de solicitări a fost cuprinsă chiar şi între 100 şi 145. Cele mai multe solicitări vizează eliberarea de paşapoarte temporare a căror valabilitate este de un an de zile. Surupăceanu precizează că aglomeraţia la ghişee nu mai este atât de mare, deşi solicitările sunt numeroase, asta şi datorită faptului că a fost implementat sistemul de programare electronică, cu ajutorul platformei on-line. “Este în mod clar o creştere a numărului de cereri depuse şi va fi o creştere şi mai mare în săptămânile viitoare şi, mai ales, după ce copiii vor lua vacanţă. Sunt multe familii care merg în concediu în afara ţării sau la rude în vizită. (…) Ne este de mare ajutor aplicaţia electronică. Cetăţenii îşi pot face programările pe site şi se evită foarte mult aglomeraţia de la ghişeu. Sosirile pentru realizarea programărilor dispar, dacă aproape toată lumea îşi va face programarea pe site. Practic nu se mai intersectează cei care depun documente cu cei care vin să îşi facă programare“, a declarat Valeriu Surupăceanu.

Programare on-line, vizibil utilă
Încă din 27 noiembrie 2017, cetăţenii gorjeni pot opta şi pentru programare online în vederea depunerii actelor de eliberare a paşapoartelor simple electronice/temporare, la Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidența Paşapoartelor Simple. Programarea se poate face astfel: accesând platforma http://www.epasapoarte.ro/; pe site-ul Direcţiei Generale de Paşapoarte http://www.pasapoarte.mai.gov.ro/ (programare online). Solicitanţii sunt rugaţi să consulte informaţiile disponibile pe platformă, care conţin date referitoare la: actele necesare; întrebări frecvente; instrucţiuni de completare a câmpurilor formularului de programare, care sunt obligatorii. Astfel, în câmpurile Nume şi Prenume se va completa numele şi prenumele persoanei care depune cererea în vederea eliberării paşaportului; în câmpul E-mail se va completa adresa de e-mail la care se vor primi datele programării; în câmpul Tipul de document se va selecta tipul de paşaport pentru care se depune cererea; în câmpul Locaţie se va selecta locaţia în care se va depune cererea de paşaport; în câmpul Număr persoane se va selecta numărul persoanelor (din familie) pentru care se face programare, iar în câmpul Numele şi prenumele persoanelor suplimentare se va menţiona numele şi prenumele fiecărei persoane pentru care se solicită programare; finalizarea programării prin selectarea câmpului Rezervă va transmite la adresa de e-mail indicată un mesaj cu datele programării (în caz contrar verificaţi şi folderul Spam). Precizări privind programarea: programarea este gratuită şi netransmisibilă; nu se fac programări pentru ridicarea paşapoartelor; nu se fac programări prin e-mail, fax, telefonic; neprezentarea la data şi ora programată, neconcordanţa între datele înscrise în formularul de programare (nume/prenume) şi datele de identificare ale persoanei care se prezintă la depunerea cererii de paşaport, lipsa actelor necesare sau dovada achitării taxei de paşaport duc la anularea programării. În cazul în care nu vă mai puteţi prezenta la data și ora programată, se poate folosi link-ul “Anulează rezervarea” din e-mail-ul de confirmare.
Izabella Molnar

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here