Nucile verzi ţin bolile la distanţă

3926

nuci veryi2Miezul şi coaja acestor fructe de sezon au efecte extraordinare. Sunt recomandate întregii familii. Din copilărie ne aducem aminte că nucile de sezon înnegresc mâinile. Însă, cunoşti faptul că acestea previn apariţia afecţiunilor cardiovasculare, reduc nivelul colesterolului şi măresc imunitatea? Iată cum poţi beneficia şi tu de aceste proprietăţi.

Specialiştii spun că, în această perioadă, indiferent de vârstă, este bine să mănânci chiar cinci-şase miezuri de nuci verzi.

Sunt indicate datorită conţinutului de substanţe benefice asupra organismului: vitaminele B, C, E, calciu, fier, fosfor, potasiu, seleniu, zinc. Datorită vitaminei E, nucile verzi blochează depunerea grăsimii pe artere, reducând astfel nivelul colesterolului.

De altfel, conţinutul ridicat de calciu sunt recomandate pentru întărirea sistemului osos. Vitamina C face ca nucile să fie cunoscute pentru efectul lor de creştere a imunităţii.

În acest scop, nucile pot fi folosite sub formă de decoct.

Pentru persoanele care au sistemul imunitar foarte scăzut li se recomandă băile la care se adaugă decoct din coji de nuci verzi, acestea fiind de un real folos şi în perioade de convalescenţă.

Decoctul din coji, bun pentru stomac

Coaja nucilor, utilizată sub formă de decoct, este recomandată şi pentru vindecarea afecţiunilor de la nivelul stomacului, precum diareea şi infecţiile intestinale acute.

Cinci linguriţe de coji de nuci verzi tocate mărunt se pun în 250 de ml de apă şi se lasă la macerat 10 ore. Se filtrează, iar planta rămasă se fierbe cu o cană de apă cinci minute. După care se amestecă cele două preparate. Se va bea un litru din acest amestec.

Cataplasme, pentru eczeme

Pentru vindecarea eczemelor, se aplică pe zona respectivă o cataplasmă din coji de nuci verzi. O cănuţă de coji verzi uscate şi mărunţite se lasă la înmuiat două ore în apă caldă.

După care se pune direct pe locul afectat, folosind un tifon şi se lasă să acţioneze o oră. Se va aplica această metodă până la vinddecare.

Coaja înlătură negii

Nucile verzi, folosite sub variantă de suc, sunt recomandate şi copiilor, pentru a îndepărta negii. Astfel, câteva zile la rând, porţiunile pe care sunt prezenţi negii trebuie masate bine cu coajă de nuci verzi, de trei ori pe zi.

Specialiştii sunt de acord cu această metodă datorită substanţelor antiinfecţioase pe care le au nucile verzi: iodul şi taninurile.

Tinctura, indicată în problemele de tiroidă

Tinctura de coji de nuci verzi se recomandă şi persoanele care au hipotiroidie (reducerea secreţiei glandei tiroidei), datorită conţinutului bogat al acestor fructe în iod.

Hipotiroidia se instalează datorită carenţei de iod. Se vor consuma câte patru linguriţe în fiecare zi din tinctura de nuci verzi, aşa cum recomandă specialiştii.

Atenţie însă! Acest tratament se va administrat numai cu recomandarea medicului. Tinctura se prepară din 20 nuci verzi, tăiate, la care se adaugă alcool şi se lasă la soare între 5 şi 14 săptămâni.

Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here