Nu e panică, man!: Ciurel rămâne la CEO, ministrul Gerea dă forţat înapoi

791

“Cine pleacă, Ciurel de la CEO sau Gerea din Guvern?” Aceasta este întrebarea aflată, de vineri, pe buzele angajaţilor din CEO, după vizita neaşteptată a Ministrului Energiei, Andrei Gerea, la Târgu-Jiu. Salariaţii erau însă curioşi dacă cele spuse de membrul Guvernului vor fi şi puse în practică şi dacă Gerea are, cu adevărat, puterea de a-l demite pe managerul privat al CEO, pe care nu s-a ferit să-l acuze, public, de management deficitar. Mulţi angajaţi îi făcuseră deja Fan Club ministrului pe care îl apreciau pentru că nu a invitat la întâlnire şi reprezentanţii autorităţilor judeţene, în timp ce restul l-au blamat, din prima, pe motiv că ar fi făcut doar declaraţii “politice” care, în opinia lor, îl vor lăsa fără scaunul de la Ministerul Energiei. Gestul lui Gerea de a retracta, două zile mai târziu, cele spuse la Târgu-Jiu a dezamăgit, ministrul arătând că a venit în necunoştinţă de cauză în Gorj, într-o vizită pe care o credea, a spus acesta, “cu toţi liderii de sindicat din CEO”. Deşi, ministrul nu a venit politic în judeţul nostru, şeful PLR Gorj, Radu Angheloiu, a explicat, duminică, vizita lui Gerea, pe care o cataloghează drept una “particulară şi informală”, care nu a avut la bază o discuţie cu reprezentanţii PLR Gorj, care, de altfel, au o altă poziţie decât cea a colegului lor de partid.

Membrul Guvernului a participat, vineri, la o întâlnire similară cu sindicaliştii din Valea Jiului, la Petroşani. Gerea a vrut doar să discute cu reprezentanţii minerilor la Gorj, cu cei ai protestatarilor, pentru detensionarea situaţiilor din cele două companii, fapt pe care l-a subliniat şi la Târgu-Jiu, unde, deşi tensiunile sunt mari, ministrul nu a cerut prezenţa la discuţii a oficialilor Complexului Energetic Oltenia şi nici pe cea a reprezentanţilor Prefecturii sau ai Consiliului Judeţean Gorj.
Ministrul Gerea a preferat astfel o întâlnire pe teren neutru, la cererea lui Bogdan Hossu, la Muzeul Judeţean Gorj, cu liderii celor două Federaţii, FNME şi Univers, care cu o zi în urmă au organizat al patrulea miting pentru obţinerea vechilor drepturi din CCM-ul pe 2014. Întâlnirea a fost considerată drept una “în trecere”, chiar de către ministru, şi asta două zile mai târziu când în urma sa spiritele, la nivel judeţean, s-au inflamat serios. Reprezentanţii PLR Gorj au intervenit şi ei, o zi mai târziu, scuzându-l pe Gerea că a vorbit în necunoştinţă de cauză, neştiind cu care dintre sindicate s-a întâlnit.

Nu l-a interesat susţinerea lui Ciurel şi nici contractul său de management
De altfel, acum se explică de ce Gerea, membru al PLR, în mod suprinzător le-a dat dreptate sindicaliştilor care i-au cerut demiterea lui Laurenţiu Ciurel, subliniind chiar public că managementul şefului CEO este deficitar. Deşi, ministrul cunoaştea că Ciurel este susţinut de la nivel judeţean, a făcut un gest nebunesc, menţionând chiar, potrivit celor prezenţi, că susţine demiterea actualului manager al CEO şi reînceperea negocierilor pentru CCM-ul pe 2015.
Mai mult, membru Guvernului a criticat aspru discriminarea făcută la vârful Companiei pentru prima de Ziua Femeii şi i-a întrebat pe sindicalişti dacă au apelat la justiţie pentru a obţine prima pentru toate salariatele. Declaraţiile lui Gerea nu le-au picat însă deloc bine social-democraţilor, care îl mai susţin pe Ciurel la cârma CEO, iar asta s-a văzut la scurt timp după plecarea acestuia.
Nici conducerea PLR Gorj nu a fost mai încântată, preşedintele Radu Angheloiu menţionând că întâlnirea a fost una privată şi i s-a dat prea multă amploare, ministrul neconsultându-se şi cu ei legat de “managementul aşa-zis deficitar” de la CEO.

gereaDiscuţii libere cu liderii FNME şi Univers!
Liderii din Univers şi FNME, adică Constantin Creţan, Constantin Mitrescu, Dan Pîrvulescu, Marin Golea, Cristian Lădaru, Adrian Marciuc, Nelu Roșca și Nicolae Bădiță sunt sindicaliştii care vineri seara au discutat pe şleau cu ministrul Energiei despre problemele acute din Complexul Energetic Oltenia, văzută însă de Gerea nu atât de gravă, cum este la Petroşani. Vizita i-a mulţumit pe sindicaliştii care nu au avut intervenţii publice pentru a anunţa cele vorbite cu Gerea. Cel care s-a dovedit slobod la gură a fost chiar membrul Guvernului.
Până la declaraţii publice, ministrul a ascultat doleanţele liderilor de sindicat, la solicitarea cărora a venit de altfel în Gorj, şi chiar a părut de partea acestora, prin vorbele spuse la finalul întâlnirii.
La Muzeul Judeţean s-a discutat despre salariile din CEO, de unde se poate tăia şi cât, de ce Compania este în declin, despre neîndeplinirea indicatorilor, despre acordul considerat ilegal, despre refuzul companiei de a mai negocia cu restul sindicatelor pentru parafarea unui CCM corect, care să elimine presiunile actuale din CEO şi care ar stopa mitingurile. Ministrul le-a dat dreptate sindicaliştilor legat de prima de 8 Martie, despre managementul deficitar, despre neîndeplinirea indicatorilor şi a subliniat că problemele din CEO au fost discutate la nivel de minister.
“Rămâne problema rentabilizării companiei, care de o bună perioadă de timp înregistrează scăderi semnificative. Avem de-a face cu neîndepliniri foarte serioase ale planurilor de producție, ale angajamentelor, țintelor contabile și așa mai departe. Vorbim aici de îndepliniri și procentaje cuprinse între 25% și 50%. Deci, lucrurile acestea sunt de natură a ne semnala un deficit serios la nivel de management, la nivel de piață, a răspunderii de strategie și atunci va trebui cu toții să intervenim și să luăm măsuri”, a făcut public Adrian Gerea, la finalul întâlnirii cu sindicaliştii, ca, duminică, să retracteze cele spuse.

Consiliul de Supraveghere, pe făraş!
Tot ministrul a precizat în cadrul întâlnirii cu sindicaliştii că Adunarea Generală a Acţionarilor(AGA) va fi mandatată pentru schimbarea rapidă a Consiliului de Supravegere al CEO! “Despre Consiliul de Supraveghere s-a discutat, dar fără legătură cu ce a apărut în presă”, a declarat, în schimb, Gerea, spre surprinderea liderilor care au fost la discuţii.
Sindicaliştii, prezenţi la întâlnire, nu au fost însă în totalitate şocaţi de noile declaraţii ale lui Gerea, mulţi concluzionând că asupra acestuia au fost făcute presiuni politice după plecarea lui din Gorj. Majoritatea cred că la CEO se vor opera schimbări, Gerea venind în Gorj în cunoştinţă de cauză, deşi după întâlnire i s-a arătat “pisica”!
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here