Novăcenii au reprezentat județul Gorj la Festivalul Folcloric „Sus pe Muntele din Jina”

1370

Novăcenii au reprezentat județul Gorj la Festivalul Folcloric „Sus pe Muntele din Jina”, ediția numărul 51 care a avut loc în zilele de 29 – 30 iulie 2023, în comuna Jina, jud. Sibiu, un festival reprezentativ pentru zona pastorală a României situată de jur împrejurul Munților Parâng.

Festivalul a fost organizat de Consiliul Județean Sibiu, Primăria și Consiliul Local Jina, Centrul Județean „Cindrelul – Junii Sibiului” și Asociația Jinarilor de Pretutindeni pe Platoul Jinarilor. Evenimentul amintește de vechile nedei ale ciobanilor din Jina, Novaci, Șugag, Poiana Sibiului, Voineasa, Malaia, Vaideeni, Corbii de Piatră și Valea Jiului care aveau loc în Munții Lotrului. Fiind unul dintre cele mai vechi festivaluri organizate în satele mărginene, acesta păstrează și valorifică tradițiile și obiceiurile, cântecele și jocurile jinarilor și ale comunităților păstorești.
Timp de două zile Jina a îmbrăcat straie de sărbătoare, iar autoritățile acestei comunei au invitat la festival formații și artiști renumiți din țară pentru modul în care promovează folclorul păstoresc.
Printre formațiile invitate la renumitul festival „Sus pe Muntele din Jina” s-a numărat și Ansamblul Folcloric „Nedeia” din Novaci și solistul la fluier Calin Cotorcea. Legătura novăcenilor cu Mărginimea Sibiului este una sufletească, legată de istoria orașului Novaci, de migrația ardelenilor spre Oltenia, în vremuri tulburi pentru istoria nației române, de viața și preocupările comune ale localnicilor de pe cei doi versanți ai Meridionalilor. Acesta este și motivul care i-a determinat pe mulți ciobani din Novaci să meargă la Jina, să petreacă împreună cu prietenii și rudele de peste munți.
Evocatoare este mărturisirea doamnei Elena Basarabă, director al Casei de Cultură Novaci, coordonatoare a ansamblului: „Cu bucurie am străbătut munții spre frații ardeleni din zona Jina – Șugag! Ne-am bucurat de frumusețile oferite de minunata noastră Transalpina și am prezentat pe scena din «Șesul Jinarilor», dansurile novăcenilor, toate, într-o suită, simbolic numită «Dor de munte», (parte fiind și melodiile interpretate la fluier de Călin Cotorcea). Dorul de munte este caracteristica noastră, a oamenilor care trăim la poale de Parâng așa ca a devenit parte din viața dansatorilor. Nimeni și nimic nu poate lua acest DOR din sufletul novăcenilor. Felicitări, Primăriei Comunei Jina pentru organizare și-i mulțumim domnului primar, Vasile Beschiu, pentru călduroasa primire! Îi mulțumim lui Iliuță de la Jina pentru toate zâmbetele și surpriza oferită unei membre a ansamblului care a împlinit 18 ani, dar și televiziunilor și presei sibiene pentru interesul acordat gorjenilor care au trecut munții! Mulțumim Primăriei și Consiliului Local Novaci pentru susținerea Ansamblului «Nedeia», mulțumim sponsorului care vrea să rămână anonim, dar ne-a plătit cazarea! Mulțumim susținătorilor și prietenilor ansamblului! Totul este posibil când un ansamblu folcloric este apreciat de comunitate și de conducerea orașului!! Felicitări, tuturor dansatorilor, pentru determinarea și ambiția cu care reprezentă orașul Novaci, în țară și străinătate, dar și părinților acestor tineri! Îi simt mereu alături în deplasări prin educația aleasă pe care au oferit-o copiilor, acum membri ai ansamblului! Tot respectul pentru Petre Popescu, instructorul nostru, artist nu numai la «Doina Gorjului» ci și în fața discipolilor săi!”
Prin prezența sa la festivaluri de folclor și la tot felul de evenimente, Ansamblul Folcloric „Nedeia” promovează cu succes orașul Novaci, județul Gorj, obiceiurile, portul și tradițiile locuitorilor din zona pastorală.
Gigi Bușe

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here