Noi trasee turistice în munţii Gorjului

1016

Din dorinţa de a pune în valoare cât mai bine zona montană a judeţului Gorj, de a promova un turism civilizat şi în deplină securitate pentru turişti, salvamontiştii gorjeni pregătesc o amplă acţiune de marcare şi semnalizare a unor noi trasee montane în principalele masive montane ale judeţului. Aceste trasee nu vor avea un caracter principal de traseu pedestru datorită lungimilor mari, ci vor fi recomandate pentru parcurgerea cu bicicleta sau cu maşini de teren.

Traseele marcate de salvamontiştii gorjeni vor urma vechile drumuri de plai, drumurile forestiere sau chiar potecile ciobăneşti, vor avea panouri informative la fiecare intrare şi stâlpi cu săgeţi indicatoare la toate schimbările de direcţie, dar, nu vor avea semne de marcaj pentru a se evita confundarea lor cu traseele turistice montane pedestre. Pe aceste săgeţi indicatoare vor fi prezentate informaţii utile pornind de la distanţa traseului, reguli de comportament în zonele în care acestea traversează areale naturale protejate, sistemul de telefoane de informaţii şi cel de alarmare al echipelor de salvare montană. „Pentru zona Padeş se va amenaja traseul Padeş- lac Valea Mare – Izvoarele Cernei – Contur Lac Valea lui Iovan – Şaua Capra – Motru Sec, traseul pe care se vor semnaliza intrările în traseele turistice montane pedestre, zona Izvoarele Cernei, Cheile Corcoaia, Ciucevele Cernei. În zona Tismana se va amenaja traseul Pocruia – Plaiul Sodolenilor – Lac Valea Mare, punându-se în valoare o zona de o deosebită frumuseţe, cu peisaje magnifice şi, mai ales, cu vechile aşezări de conace tradiţionale de plai. În masivul Parâng se va amenaja un traseu pe Plaiul Bumbeştilor, din Bumbeşti-Jiu şi până în Valea Polatiştei, cu cale de acces către şi dinspre mânăstirea Lainici pe valea Chitului şi un traseu de la Muşeteşti – Arşeni – Molidvişul, de aici cu acces către vârful Parângul Mare şi întoarcere prin Radoşi, cu variante de acces către şi dinspre Stănceşti, Crasna şi Cărpiniş”, a explicat Sabin Cornoiu, directorul Salvamont Gorj.
Acţiunea a debutat deja cu pregătirea stâlpilor şi săgeţilor indicatoare, salvamontiştii gorjeni propunându-şi să o încheie până la sfârşitul acestei luni, urmând ca pe măsură ce identifică noi zone de interes să dezvolte permanent această reţea de trasee.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here