Noi reglementări pentru pensionarii gorjeni

326

casa de pensii facuta de mine 2Pensionarii din judeţul nostru sunt din nou daţi peste cap datorită apariţiei prevederilor Legii 287/2010 a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2011 şi ale Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Conform noilor reglementări, începând cu 1 ianuarie, valoarea punctului de pensie din ţara noastră este de 732,8 lei, iar câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2011 este de 2.022 de lei. Noutăţi au apărut şi la categoria cotelor de contribuţie de asigurări sociale care sunt de 31,3% pentru condiţii normale de muncă, 36,3% pentru condiţii deosebite la locul de muncă şi 41,3% pentru condiţiile speciale. Acestor cote li se adaugă şi cota contribuţiei individuale de asigurări sociale care este de 10,5% indiferent de condiţiile de muncă. Toate aceste cote se aplică începând cu veniturile aferente acestei luni. „Diferenţa dintre cotele de contribuţie de asigurări sociale aprobate prin lege în funcţie de condiţiile de muncă, şi cota de contribuţie individuală de asigurări sociale se suportă de către angajator”, a declarat Rodica Ghimişi, director al Casei Judeţene de Pensii Gorj.

De asemenea, potrivit legilor, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în declaraţia individuală de asigurare sau în contractul de asigurare socială este de 708 lei, iar cel maxim de 10.110 lei. Şi ajutoarele de deces au suferit modificări astfel că potrivit Legii 263/2010 cuantumul acordat în cazul decesului asiguratului sau pensionarului este de 2.022 de lei, iar cel acordat în cazul unui deces al membrului de familie al pensionarului sau asiguratului este de 1.011 lei.

Şi însoţitorii pensionarilor gorjeni încadraţi în gradul I de invaliditate trebuie să ştie că, începând cu 1 ianuarie, indemnizaţia este în cuantum de 80% din valoarea unui punct de pensie, respectiv 587 de lei.

Izabella Molnar

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here