Nici o primăvară… fără urzici

424

urzicaUrzica este planta primăverii fiind folosită încă cu mult timp în urmă, în scopuri medicinale şi recomandată în curele terapeutice de primăvară. Este un izvor de sănătate prin conţinutul bogat de fier, minerale precum calciu, magneziu, zinc, potasiu sau fosfor, de antioxidanţi, dar şi prin prezenţa vitaminelor A, C, D, E şi K şi lecitină.

Datorită acestor constituenţi urzica este un excelent energizant, vitaminizant, mineralizant, depurativ (elimină toxinele din sânge) şi tonic.

Urzica este recomandată în special contra căderii părului, a mătreţei, a seboreei, a acneei sau a diferitelor eczeme, ea fiind inclusă în compoziţia multor creme, tincturi sau a şamponului, dar este indicată şi pentru vindecarea durerilor reumatice, fiind considerată un bun antiinflamator. Pe lângă aceste calităţi remarcabile este cazul să mai amintim una şi anume, este un bun diuretic, fiind utilizată ca antihipertensiv sau în probleme renale.

Ceaiul de urzică

Multe din efectele sale binefăcătoare se datorează ceaiului din frunze de urzică, fiind un remediu naturist la care poate apela oricine.

Ceaiul se pregăteşte astfel: la o cană de apă se pun două linguriţe de frunze uscate şi se fierb împreună. După aceasta se lasă 10 minute, după care se strecoară. Se beau două-trei căni pe zi.

Efecte

– înlătură tulburările intestinale, durerile de cap şi problemele musculaturii sau ale articulaţiilor

– îmbunătăţeşte activitatea cardiacă

– vindecă alergiile şi acneea

– combate infecţiile urinare

– tratează dizenteria, diareea sau hemoroizii

Pulberea

Se macină fin rădăcinile şi frunzele urzicii cu râşniţa de cafea. Pulberea obţinută se ţine în recipiente de sticlă închise ermetic, în spaţii mai reci şi unde nu pătrunde lumina, timp de o lună.

Se administrează de câteva ori pe zi, câte o linguriţă întreagă, dimineaţa pe nemâncate.

Tinctura de rădăcină de urzică

Se pun 20 linguri de pulbere de rădăcină într-o sticlă, peste care se toarnă două pahare de alcool alimentar de 60 de grade. Se lasă la macerat 14 zile, închis ermetic, apoi se filtrează şi se toarnă în sticluţe mici, închise la culoare. Se administrează de câteva ori pe zi, câte o linguriţă.

Sucul de urzică

Acesta este indicat persoanelor care se confruntă cu probleme hepato-biliare, intestinale, precum şi anemicilor.

Folosind blenderul, se pun 100 g de frunze proaspăt culese, spălate bine înainte, şi un pahar de apă. Se amestecă prin mixare şi apoi se filtrează. Se consumă în fiecare zi un pahar cu acest suc.

Precauţii

Urzica proaspătă trebuie consumată cu precauţie de către persoanelor cu tromboze, eventual aflate sub medicaţie, datorită prezenţei cantităţii mari de vitamina K care determină o creştere a vitezei de coagulare.

Cristina Răscol

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here