Neregulile din comerţul cu textile, sancţionate de CJPC Gorj

495

Comisarii din cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Gorj au aplicat amenzi mari comercianţilor de îmbrăcăminte la care au fost constatate cu deficienţe de pe raza judeţului. De asemenea, au fost dispuse măsuri de oprire temporară de la comercializare a produselor cu abateri, în valoare totală de 3525 lei.

Un număr de 13 de operatori economici din judeţ au fost amendaţi de către comisarii CJPC Gorj. Asta în urma acţiuni de verificare a respectării prevederilor legale privind protecţia consumatorilor la vânzarea articolelor de îmbrăcăminte “În perioada 07-11.04.2014, au fost verificaţi 15 operatori economici din judeţul Gorj. Valoarea produselor controlate a fost de 32.882 lei. La 13 agenţi din cei 15 controlaţi (aprox 87 %) s-au depistat abateri de la prevederile legale în ceea ce priveşte conformitatea şi modul de etichetare a produselor textile. S-au aplicat 13 sancţiuni celor în cauză dintre care 11 amenzi contravenţionale şi 2 avertismente. Valoarea totală a amenzilor se ridică la 13.800 lei”, a precizat Mădălin Giurcău, comisarul-şef al CJPC Gorj.

Cazuri concrete
Acesta a menţionat şi câteva exemple concrete în ceea ce priveşte abaterile constatate. “S-au constatat abateri privind denumirea fibrelor textile, etichetarea necorespunzătoare şi marcarea compoziţiei fibroase a produselor textile, însoţite de etichete cu informaţii netraduse în limba română la 2 operatori economici , fapt pentru care aceştia au fost sancţionaţi contravenţional cu 2 amenzi în valoare de 6000 lei şi s-a dispus oprirea temporară de la comercializare a produselor constatate cu deficienţe în valoare totală de 3525 lei. Totodată, pentru neafişarea în mod vizibil a denumirii unităţii, a codului unic de înregistrare la registrul comerţului din care să rezulte obiectul de activitate al societăţii pentru care este autorizată să funcţioneze, 3 operatori economici au fost sancţionaţi contravenţional cu amenzi în valoare de 800 lei şi 1 avertisment. De asemenea, pentru neafişarea preţului în mod vizibil şi într-o formă neechivocă, uşor de citit un număr de 8 operatori economici au fost sancţionaţi contravenţional cu 7 amenzi în valoare totală de 7000 lei şi 1 avertisment”, mai spune Giurcău.

Ce este important să ştii când achiziţionezi produse textile?!
Reprezentanţii CJPC Gorj informează gorjenii ca în momentul în care doresc să achiziţioneze produse textile, să o facă numai din magazinele sau raioanele specializate, unde se eliberează bon fiscal, deoarece în momentul în care doresc să reclame problema, să aibă dovada. De asemenea, să acorde o atenţie deosebită la articolele de îmbrăcăminte care poartă numele unor mărci celebre, dar al căror preţ este exagerat de mic în raport cu preţul real al unor astfel de produse, existând riscul ca acestea să fie contrafăcute, să examineze cu atenţie produsele înainte de a lua decizia de cumpărare. Pe eticheta produsului trebuie să fie menţionată compoziţia fibroasă a acestuia, informaţii şi instrucţiuni de întreţinere. La îmbrăcămintea pentru copii mici cu vârsta de până la 7 ani, aceasta nu trebuie să fie confecţionată sau distribuită cu cordoane glisante, cu cordoane funcţionale sau decorative în zona glugii şi a gâtului, iar ornamentele cusute sau fixate în orice alt mod, de exemplu prin nod, nu trebuie sa aibă capete libere cu lungimea mai mare de 75 mm.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here