Negocieri tensionate la CEO pentru tăierile de sporuri

314

Reprezentanţii administraţiei Complexului Energetic Oltenia(CEO) s-au întâlnit ieri, din nou la sediul instituţiei pentru a continua discuţiile legate de sporurile de care beneficiază doar o parte dintre anagajaţii din minerit şi energie. Pe ordinea de zi a negocierilor s-au aflat prima de vacanţă, tăierea unor sporuri şi mult discutatul 6,8 la mie oferit sindicatelor şi asociaţiilor patronale. Discuţiile nu au fost unele calme, a declarat Constantin Creţan, liderul Federaţiei Naţionale a Muncii, totul deoarece sindicaliştii lui Marin Condescu ţin, în continuare, cu dinţii ca administraţia să nu renunţe la niciun spor iar prima de vacanţă să rămână tot 75% din salariu. Creţan a cerut însă să se renunţe la sporul de conducere, cel de confidenţialitate şi cel de limbi străine.

La sediul CEO, sindicaliştii şi administraţia s-au întâlnit ieri de la ora 11.00 pentru o nouă serie de negocieri. S-a făcut o pauză de week-end dar o parte a sindicaliştilor, în special Golea şi Alexandru Mitrescu, au rămas, declară Creţan, la fel de încrâncenaţi. “Cei doi nu vor în ruptul capului să renunţe la stabilirea în cuantum fix a primei de vacanţă. Eu am cerut să fie 4000-4500 de lei pentru fiecare angajat, nu unii să ia peste o sută de milioane şi altul nici douăzeci. Nu vor cuantum fix pentru prima asta de vacanţă. Ei nu vor nici să se renunţe la o parte din cele peste cincizeci de sporuri, deşi eu am cerut să nu se mai acorde sporul de confidenţialitate, limbi străine, cel de conducere, cel de lucru sistematic la domiciliu şi sporul de calculator. De exemplu sporul de confidenţialitate îl lua juristul unităţii, directorul, liderul de sindicat şi inspectorul social. Restul nu lua aşa ceva”, a declarat Constantin Creţan.

Negocierile trebuie finalizate luna acesta
De altfel, administraţia CEO acceptă solicitările lui Creţan şi a colegilor acestuia, fapt care ar putea duce mai devreme la semnarea contractului colectiv de muncă al unităţii. Cum însă restul sindicaliştilor nu agrează însă, în totalitate, tăierile aprobate de Creţan, lucrurile trenează iar discuţiile în contradictoriu se mută de la masa negocierilor în mass-media şi retur.
Cele mai mari discuţii sunt însă cele legate de acordarea a 6,8 la mie pentru sindicate, fapt care a băgat în ultimii opt ani 3 milioane de euro anual în buzunarul sindicatelor lui Condescu şi a asociaţiilor patronale. “S-au dat aceste sume imense de bani în ultimii opt ani, în absenţa mea. Dar sunt convins că de acum nu se vor mai acorda. Administraţia nu va mai oferi aceşti bani lui Condescu ca acesta să îşi înflorească doar afacerile”, a declarat Creţan.
Negocierea contractului colectiv de muncă al CEO este începută încă de la finalul anului trecut, până acum documentul neputând fi semnat deşi se spera că în decembrie el ar fi urmat să treacă de aprobarea AGA.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here