NE SUTOR ULTRA CREPIDAM! (Cizmare, nu mai sus de sanda!) Apelles

7615

Un… latin, Pliniu cel Bătrân (Pline l’Ancien), cel care, în loc de ceva mai bun (…să joace table, de exemplu) a fost preocupat de probleme de istorie, de filologie, literatură etc. şi, după astfel de… întreprinderi, a lăsat în urma sa un… „tratat de oratorie”, ne-a dat multe date despre … „incertitudinile limbajului” şi , cea mai importantă şi amplă operă a sa, o … „Istorie naturală” care, de fapt e o sinteză a tuturor cunoștințelor epocii, vizând geografia, zoologia, botanica, mineralogia şi chiar …farmacologia.

Poate ne mai lasă multe altele dacă, la 56 de ani, în anul 79 d.Hr., violenta erupție a vulcanului Vezuviu, cel care a distrus orașele Herculanum , Pompei şi altele, nu punea capăt vieții sale ca şi a multor persoane.
Fiind şi scriitor, Pline l’Ancien, ne-a lăsat scris şi un episod din viața artistică (picturală). Astfel, ne relatează că, la o expoziție a pictorului Apelles, unul dintre privitori, un cizmar, a criticat faptul că o …sanda nu era bine pictată.
Autoîncurajându-se, a mers mai departe, făcând aprecieri (competente, credea el) despre alte elemente ale tabloului. Atunci, pictorul i-a tăiat-o scurt: „Ne sutor ultra crepidam!” („Cizmare, nu mai sus de sanda!”).
Translând episodul în zilele noastre, oare nu găsim asemănări? Nu cumva avem o…inflație de cizmari, care sunt ferm convinşi că , în tot ce spun şi ce fac, sunt singurii care au dreptate şi altă variantă nu există? Dacă astfel de …cizmar are şi o funcție mare (chiar de decizie) nu cumva dezastrul e asigurat?
Privind cu luare aminte în jurul nostru, asemenea… cizmari (puşi, sau menținuți în funcție de naşi, de fini, sau uzând de orice mârșăvie pentru a ajunge acolo), nu cumva evanescenţa e asigurata? Chiar nu se observă că avem o inflație de cizmari din cei mai periculoşi (din cei care nu se acceptă decât pe ei şi ceea ce susțin ei), chiar dacă e prea evidentă ambiția măruntă, de cartier mărginaș? Ce dacă toți oamenii de bun-simţ din jur îi detestă? Ca să simți aceasta, trebuie să ai ce nu ai avut niciodată! Sau să te faci că …n-ai! Chiar nu se observă că prin tot „ce” şi „cum” fac vor să ne facă să înțelegem că ei sunt convinşi că au o căpățână prea neîncăpătoare pentru …incomensurabila şi …încântăribila lor minte, competenţă (şi ce mai trebuie) de care …suferă?
Chiar nu se observă că …cizmarul respectiv e trimisul divinității şi că cei din jur sunt cel puțin ingrați că nu-l consideră ca atare? Chiar nu se vede că …potlogarul respectiv, urmărindu-și prea-măruntele ambiții şi interese vrea binele celor din jur? Cum-cum? Să asculte şi alte păreri, să se consulte , să fie …normal? Chiar nu se observă că este ferm convins că normalul e…anormal? Că intră-n zona patologicului, a …paranoicului?
Nu cumva , ceea ce a spus Apelles se poate repeta acum?
Prof. Marin Colțan

2 COMENTARII

  1. cunosc o alta versiune, conform careia phidias, sculptorul, ar fi rostit aceste cuvinte, in momentul in care cizmarul isi daduse cu parerea in legatura cu forma genunchiului. oricum ar fi, a intrat in istorie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here