Dr. Moisescu: „Virozele nu se tratează cu antibiotice”

802

Ne aflăm în plin sezon al virozelor, ocazie cu care medicii atrag atenţia gorjenilor că banala răceală nu se tratează cu antibiotice. Specialiştii recomandă precauţie în privinţa consumului de antibiotice şi precizează că riscurile la care se supun cei care preferă aceste medicamente şi le consumă fără a fi recomandate de medic sunt destul de mari.

Suntem în sezonul răcelilor, care sunt boli infecţioase acute, contagioase, provocate de diferite tipuri de virusuri cu afinitate crescută pentru căile respiratorii. Sursa de infecţie este reprezentată de persoanele bolnave şi de cele purtătoare de virusuri, care sunt aparent sănătoase. Căile de transmitere pot fi directe, prin intermediul picăturilor de secreţie nazofaringiană care ajung în aer prin: vorbit, strănut, râs sau tuse şi indirecte, prin mâini sau obiecte.

Tratarea corectă a virozelor
Potrivit specialiştilor, nu există un tratament specific pentru virozele respiratorii. Tratamentul are rolul de a ameliora simptomele, dar nu scurtează şi nu vindecă răceala. Nu se utilizează antibiotice, deoarece ele nu acţionează pe virusuri, iar reacţiile secundare sunt mai mari decât beneficiile. Antibioticele se folosesc doar atunci când se constată suprainfecţie bacteriană. “Am spus-o de nenumărate ori şi o repet: antibioticul trebuie luat doar la recomandarea medicului. În nici un caz nu se tratează răceala cu antibiotic. Legislaţia ne permite nouă, farmaciştilor, să dăm antibiotice fără prescripţie medicală pentru o zi în timpul săptămânii şi două zile la sfârşitul săptămânii. Este vorba despre cazurile de urgenţă, când pacientul nu mai poate aştepta câteva zile până să ajungă la medic”, a declarat Mihai Moisescu, preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie (APMF) Gorj.
Răceala trece şi fără tratament, dar există situaţii când simptomele au o durată mai mare de aproximativ două săptămâni şi necesită tratare. În vederea sensibilizării populaţiei şi conştientizării riscurilor la care se supun cei care consumă antibiotice în mod frecvent, s-au derulat, de-a lungul anilor, numeroase campanii de informare. Din păcate, se pare că oamenii ignoră avertismentele. Specialiştii continuă să atragă atenţia cetăţenilor asupra pericolului care îi paşte pe cei care iau antibiotice fără a avea recomandarea unui medic.

România, locul 4 în Europa la consumul de antibiotice
Situația consumului de antibiotice la nivelul UE plasează țara noastră pe locul al patrulea, în scădere față de anul precedent cu zece procente, însă situația rămâne „gravă”, deoarece continuă creșterea rapidă a consumului de antibiotice de rezervă, care ar trebui să fie prescrise în ultimă instanță, se arată într-un studiu realizat de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor. Conform OMS, pe parcursul ultimului an, un număr de 37.000 de persoane au decedat la nivel european din cauza consumului excesiv de antibiotice.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here