Nasul înfundat, o problemă a sezonului rece

538

nas infundatEşti una dintre persoanele care au mereu probleme cu senzaţia de nas înfundat? Iată ce soluţii poţi aplica. Senzaţia de nas înfundat se întâlneşte în special în sezonul rece şi este un prim pas până la debutul răcelii sau gripei. Alimentaţia necorespunzătoare formată mai ales din prăjeli, grăsimi „rele” şi dulciuri, sedentarismul şi stresul sunt factori care atentează la sistemul imunitar.

Implicit, datorită unei imunităţi bine puse la punct suntem mai vulnerabili în faţa virusurilor şi bacteriilor. Infecţiile virale şi bacteriene inflamează mucoasa nazală şi astfel nasul se înfundă. Înainte de a lua medicamente, încearcă tratamente cu produse naturale.

Infuzie de muşeţel, înainte de culcare

Muşeţelul este dezinfectant şi datorită faptului că nu implică costuri prea mari este bine să-l treci primul pe lista plantelor care te ajută să elimini senzaţia de nas înfundat. Pentru a avea parte de efecte rapide, inhalaţiile de flori de muşeţel de două ori pe zi sunt soluţia perfectă.

Astfel, la un vas de doi litri de apă clocotită vei pune trei-patru pliculeţe de flori de muşeţel. În funcţie de cât poţi să suporţi, stai aplecat deasupra oalei şi inspiră aburul, timp de un sfert de oră. Pentru inhalaţii se mai poate folosi lavandă, rădăcină de cerenţel, cimbrişor şi salvie.

Ceai din trei-fraţi-pătaţi şi gălbenele

Dacă nu suporţi inhalaţiile, poţi folosi aceste plante şi sub formă de ceai. Care se prepară dintr-o combinaţie de plante: de coada-şoricelului, creţişoară şi răchitan sau din salvie, trei-fraţi-pătaţi şi din gălbenele. Din acest ceai se vor consuma două-trei căni de ceai pe zi. Acestea sunt un bun antibiotic şi antiinflamator.

Eucaliptul eliberează sinusurile

Eucaliptul conţine eucaliptol, o substanţă cu rol antiseptic şi expectorant. Din această cauză, se foloseşte în momentul când sinusurile sunt înfundate pentru eliberarea căilor respiratorii şi fluidizarea secreţiilor nazale. Din această plantă se face un ceai, folosind o linguriţă de plantă la o cană de apă clocotită. Indicat este să se consume două căni de ceai în fiecare zi.

Bine de ştiut

– Odată cu senzaţia de nas înfundat apar şi durerile de cap care produc insomnii. Deci, cu o oră înainte de somn, evaporă în dormitor lavandă cu ajutorul lămpii odorizante.

– Lavanda destinde sistemul nervos şi ţine insomniile la distanţă.

– Bolnavul trebuie să folosească doar el prosopul.

– În cameră trebuie pus un umidificator.

Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here