Mutat la Bâlteni, Profesorul şpăgar Rovenţa, acuzat că aplică corecţii fizice elevilor

1179

liceu balteniProfesorul de matematică Alin Rovenţa, condamnat pentru luare de mită în urma unui scandal izbucnit la Grupul Şcolar Industrial Rovinari,

a recidivat, chiar şi după ce s-a mutat cu serviciul la liceul din Bâlteni. Dascălul este acuzat de unii elevi ai Grupului Şcolar Industrial Minier (GSIM) Bâlteni că le aplică corecţii acestora, că are un comportament bizar şi, mai nou, că el colectează bani de la liceeni pe care îi bagă probabil în propriul buzunar, investiţiile întârziind să apară. Profesorul de matematică este bănuit şi de unele relaţii intime cu o elevă din ultimul an de liceu. Conducerea şcolii susţine că nu ştie nimic despre comportamentul imoral şi abuziv al cadrului didactic, care, culmea, a fost promovat chiar să se ocupe de activitatea diriginţilor din unitatea de învăţământ.

Alin Rovenţa, profesorul de matematică ce s-a transferat din septembrie 2009 la Grupul Şcolar Industrial Minier Bâlteni, venit de la Grupul Şcolar Industrial Rovinari, pe motiv de a fi mai aproape de casă, bagă în sperieţi şi elevii din Bâlteni. În ciuda scandalului provocat la Rovinari şi a faptului că este condamnat pentru luare de mită, la sfârşitul lunii septembrie a anului trecut, Rovenţa a şi fost numit şi ales să răspundă de Comisia Diriginţilor de la GŞIM Bâlteni.
Conducerea şcolii nu ştia de dosarul penal
„El a fost însărcinat cu treaba asta deoarece a dovedit că se poate implica, şi-a văzut de treabă, fiind chiar un profesor muncitor. Nu ştiam noi la 1 septembrie despre ce a făcut el. Ne-a ajutat, am văzut că e dornic de muncă, cum să nu-i dai încredere? Trebuie să încurajăm tineretul”, a declarat Constantin Deaconescu, directorul liceului din Bâlteni. Acesta recunoaşte că a aflat de antecedentele lui Rovenţa destul de târziu. „El mi-a solicitat mie în urmă cu câteva luni o recomandare pentru un proces. Abia atunci am aflat despre ce este vorba. Dar ţinând cont că hotărârea împotriva sa nu este una definitivă şi irevocabilă, îi acord prezumţia de nevinovăţie”, a completat directorul.
Ora de dirigenţie cu bătaie
Alin Rovenţa este diriginte la clasa a IX-a C, o clasă cu profil mecanic, unde învaţă 24 de elevi. Conform declaraţiilor făcute de una dintre elevele din clasa lui Rovenţa (care a solicitat să îşi păstreze anonimatul), încă de la începutul anului şcolar, profesorul de matematică a avut un comportament mai bizar la clasă. „Teme nu ne pune să facem prea multe şi nici nu ne ascultă. Însă, de foarte multe ori este nervos, şi vine şi se răzbună pe noi fără motiv. S-a întâmplat să mă ridice din bancă, să-mi dea nota 2 fără să mă asculte şi să mă bată”, a spus eleva. Din spusele acesteia, toţi colegii săi sunt terorizaţi de „dirigintele model” şi nu îndrăznesc să le spună aceste probleme părinţilor, directorului şcolii sau unor alţi profesori. „Are ceva şi cu noi fetele şi cu băieţii. Ba ne dă cu pumnii în spate, ba în cap sau cu palmele, iar la băieţi le dă şi şuturi în fund. Nu ne-am plâns la nimeni că nu avem tupeu”, a mai spus adolescenta.
„Banii sunt la mama!”
Asta este scuza lui Alin Rovenţa, cel care la debutul celui de-al doilea semestru le-a cerut elevilor clasei la care este diriginte suma de 25 de lei fiecare pentru schimbarea lambriului. „Nu a schimbat nimic. Ne zice că banii sunt la maică-sa şi că va cumpăra ea”, a mărturisit eleva.
Din spusele elevei şi din comportamentul pe care acesta îl are la ore, se pare că Rovenţa a recidivat, şi nu se mulţumeşte doar să mai ceară bani elevilor, şi să-i şi bată. Profesorul şi-a băgat astfel 600 de lei în buzunar iar lambriul ce se dorea schimbat a rămas acelaşi, adică cel vechi.
Anchetă în şcoală
Directorul liceului din Bâlteni, Constantin Deaconescu, a promis că la începutul săptămânii viitoare va purta discuţii cu elevii şi cu Alin Rovenţa pentru a ancheta cazul şi a vedea dacă spusele elevei sunt adevărate. „Întotdeauna le-am spus copiilor să vină să-mi spună tot, indiferent ce problemă au. Până acum nu s-a plâns nimeni de Rovenţa. O să mă ocup personal, mă voi interesa şi voi face comisie de disciplină dacă se confirmă acuzaţiile”, a declarat, încurcat, directorul.
Acuzat de relaţii cu o elevă
Aceeaşi elevă care a dezvăluit faptele profesorului Rovenţa a mai făcut o declaraţie uluitoare. Fata a menţionat că dirigintele său era bănuit că ar fi avut o relaţie de dragoste cu o elevă din anul terminal de liceu. „Acum, recent, au fost împreună. De fapt, ea a stat cu el pentru bani şi să-i pună vorbe la profesori, aşa se aude. Însă, nu s-a afişat cu el, dar unii profesori ştiau”, a menţionat eleva. Nu putem dezvălui numele elevei care a avut o relaţie intimă cu dascălul şpăgar, însă directorul GŞIM Bâlteni, Constantin Deaconescu, nu vrea să dea crezare acestui fapt. „Nu l-am văzut niciodată cu eleve. Şi mai ales cu ea. Sunt sigur că nu este nimic între ei doi pentru că o cunosc şi pe ea şi familia. Mie îmi zice săru’mâna. Ştiu că tatăl ei o monitorizează şi când merge la pâine”, a declarat directorul unităţii de învăţământ.
Din păcate, nu am reuşit să stabilim o legătură telefonică cu profesorul Alin Rovenţa pentru a-i lua un punct de vedere. Însă, dacă are sau nu o relaţie cu o elevă, dacă încă nu a renunţat la sportul care l-a „consacrat”, şpaga, dacă îşi bate sau nu elevii, asta rămâne să cerceteze Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj. Cert este că Alin Rovenţa a fost condamnat la un an şi nouă luni de închisoare cu suspendare pentru luare de mită, însă decizia nu este una definitivă şi irevocabilă.
Izabella MOLNAR
Remember
Doi profesori de la Grupul Şcolar Industrial Rovinari au fost condamnaţi, la începutul acestui an, la închisoare pentru luare de mită, motivul exact fiind că aceştia au fost acuzaţi că cereau bani de la elevii slabi la învăţătură pentru a-i trece la disciplinele pe care le predau. Mircea Niţu, în vârstă de 53 de ani, profesor de discipline tehnice, şi Alin Rovenţa, de 36 de ani, profesor de matematică au fost cei învinuiţi că au cerut bani de la liceenii care urmau să susţină Bacalaureatul, dar şi de la elevii care riscau să rămână corigenţi sau erau deja corigenţi la două materii. De la Mircea Niţu instanţa de judecată a dispus confiscarea sumei de 120 de lei şi contravaloarea a opt sticle de votcă, preţul plătit de elevi pentru notele de trecere, iar de la Alin Rovenţa, confiscarea sumei de 2.725 de lei, o sută de euro şi echivalentul a două cartele telefonice. Magistraţii Tribunalului Gorj au decis condamnarea lui Alin Rovenţa la un an şi nouă luni de închisoare cu suspendare pentru luare de mită, iar a colegul său, Mircea Niţu, la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare pentru aceeaşi infracţiune. Sentinţa a fost atacată cu apel.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here