Muşeţelul şi multiplele lui întrebuinţări

1217

Denumit popular şi romaniţa este răspâdit în special în zona de şes, în locuri însorite dar poate fi găsit şi printre alte plante semănate sau la margini de drumuri.

Florile de muşeţel le putem procura proaspete începând din lunile aprilie – mai şi până în august sau le putem usca şi păstra, folosindu- le la nevoie pentru sănătate. Florile conţin ulei eteric(0,38- 0,81%), glucide, acizi organici, colină, vitamine (B1, C) şi minerale (calciu, fosfor, zinc, siliciu, cupru, mangan, fier, etc).
Aroma şi savoarea ceaiului de muşeţel sunt inconfundabile, însă dincolo de ele, muşeţelul este remediul pentru o gamă largă de afecţiuni.

Elimină migrenele
O cană de ceai de muşeţel te ajută să scapi din încleştarea unei dureri de cap. Imediat ce simţi apariţia durerii, apucă-te să pregăteşti infuzia!

Leac pentru bebeluşi
Ceaiul de muşeţel cu fructe de chimen dat celui mic, în doze de câte o linguriţă, îi va calma colicile, iar petele roşii de pe corp îi dispar după o baie cu această infuzie.

Îţi protejează pielea
Muşeţelul şterge cu grijă orice urmă de eczemă, arsură sau dermatită. Pentru asta trebuie să aplici ulei de muşeţel sau comprese cu infuzie în care adaugi şi frunze de nalbă.

Eficient contra afecţiunilor dinţilor
Ai face orice să dispară durerile de dinţi sau abcesele? Ceaiul de muşeţel le calmează imediat. Clăteşte cu el gura la interval de o jumătate de oră, şi ţine ceaiul în locul dureros câteva minute.

Asigură o digestie uşoară
Ceaiul de muşeţel e recunoscut ca antiseptic. În combinaţie cu dieta şi medicamentele, tratează gastritele, colitele, enterocolitele. O clismă cu aceeaşi infuzie alungă şi constipaţia.

Alungă insomnia
Un ceai de muşeţel luat înainte de culcare şi mireasma relaxantă a uleiului volatil din aceleaşi flori miraculoase au proprietatea de a ţine insomnia la distanţă.

Te scapă de cistite
Durerile intense şi tensiunea din zona abdomenului cauzate de infecţia urinară dispar dacă bei trei căni de ceai de muşeţel pe zi, pentru că planta acţionează ca antiseptic şi diuretic.

Închide rănile
Compresele cu ulei sau infuzie de muşeţel sunt benefice pentru dermatite, arsuri şi eczeme. Sunt cunoscute şi pentru rapiditatea cu care le tratează. Prepară infuzia dintr-o lingură de plantă şi o cană cu apă clocotită.

Calmează puseele bolii Zona Zoster
Compresele cu ceai de muşeţel şi rozmarin aplicate 15 minute, de trei ori pe zi, liniştesc puseele acestei boli, iar repetarea tratamentului timp de o lună, la fiecare două zile, scade frecvenţa lor.

Ameliorează afecţiunile vasculare
Pentru afecţiunile vasculare sunt eficiente băile cu 50-60 g de flori puse
într-un săculeţ de tifon peste care ai turnat apă clocotită sau cataplasmele cu infuzie de muşeţel.

Scade glicemia
Cercetătorii japonezi sunt siguri că, dacă bei în fiecare zi ceai de muşeţel, înainte de fiecare masă, glicemia scade şi sunt prevenite astfel complicaţiile diabetice.

Tratează bolile de ficat
Infuzia dintr-un amestec de muşeţel cu albăstrele, rostopască, mentă, anghinare şi sunătoare este eficientă în cazul bolilor de ficat.
Calmează durerile şi decongestionează, acţionând totodată ca antiseptic şi antiinflamator.

Uleiul de muşeţel ajută reumaticii
O frecţie cu ulei de muşeţel potoleşte simptomele reumatismului articulaţiilor datorită efectului antiinflamator.
Mai mult, dacă îţi simţi picioarele obosite, uleiul le va face din nou uşoare.
Evită muşeţelul dacă eşti însărcinată, pentru că stimulează contracţiile, sau dacă ai alergie la plante din aceeaşi familie: crizanteme, gălbenele, margarete.

Florile de muşeţel se folosesc
şi în cosmetică:
– Pentru tenurile uscate şi ridate se pun comprese cu infuzie pe faţă;
– Pentru tenurile iritate şi înroşite se pun comprese cu infuzie dintr-o lingură de flori la o cană cu apă clocotită, lăsată acoperită 30 minute;
– Pentru tenurile grase se pot face băi de aburi cu infuzie din două linguriţe flori la o cană cu apă în clocot.
Dacă în loc de infuzie se face un ceai tare atunci acest ceai în loc să aibă un efect antispastic, el irită stomacul provocând uneori vărsături şi chiar diaree.
Selecţie realizată de Daniela Scafeş

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here