Muşeţelul şi gălbenelele vindecă diverse afecţiuni

16205

cos cu musetelPlantele medicinale au fost şi sunt tratamente naturiste foarte bune şi ieftine. Printre plantele cele mai utilizate şi mai eficiente amintim: muşeţelul, gălbenelele, coada-şoricelului. Acţiunile lor benefice au fost recunoscute cu mult timp în urmă, iar astăzi, foarte multe persoane apelează cu încredere la plantele medicinale şi cred în importanţa acestora pentru sănătatea organismului.

Ceaiul de muşeţel şi la ce poate fi folosit

Muşeţelul este o plantă medicinală având denumirea şi de romaniţă sau moruna şi o găsim aproape peste tot, pe marginea drumurilor şi pe lângă case. Din florile de muşeţel se fac ceaiuri şi tincturi.

Ceaiul de muşeţel are proprietăţi antiseptice şi bactericide, dar poate fi utilizat şi pentru calmarea spasmelor muşchilor stomacului cauzate de gastrite. Ceaiul de muşeţel mai are şi alte întrebuinţări, el poate fi de un real ajutor în tratarea abceselor dentare, gingivitelor, hemoroizilor, conjunctivitei, durerilor de gât, gripei, reumatismului sau sinuzitelor.

Pentru rezultate excelente, florile de muşeţel se pot folosi în combinaţie cu alte plante medicinale, cum ar fi coada-şoricelului, pelinul, menta sau sunătoarea. Ceaiul astfel obţinut se foloseşte în tratarea gastritelor şi enteritelor.

Ceaiul de muşeţel cât şi produsele naturiste pe bază de muşeţel se pot consuma fără restricţii şi în cantităţi mari deoarece nu produc reacţii adverse asupra organismului.

Gălbenelele, plante medicinale utile tuturor

galbeneleGălbenelele mai sunt cunoscute şi sub alte denumiri: crăiţe, coconiţe, căldăruşe, flori gălbenele etc. Aceste plante medicinale se folosesc sub formă de ceaiuri şi infuzii pentru vindecarea acneei, inflamaţiilor colului, ulcerului gastric şi duodenal, cancerului de piele (se va folosi tinctura sau alifia de gălbenele), micozei, osteoporozei, bolilor de ficat, icterului infecţios, arsurilor şi degerăturilor.

Ceaiul de gălbenele este cunoscut pentru faptul că ajută la întărirea imunităţii şi reglează funcţiile metabolismului. De asemenea, ceaiul de gălbenele poate fi întrebuinţat de către persoanele de sex feminin care au dureri în timpul menstruaţiei. Tot pentru această problemă se pot folosi compresele cu ceai de gălbenele.

Infuzia sau ceaiul de gălbenele se obţine din 2 linguriţe de floare uscată la o cană de apă. Florile se pun peste apa fiartă, iar ceaiul rezultat se va lăsa acoperit un sfert de oră după care se filtrează.

Alifia din gălbenele este un alt tratament naturist şi este eficient în tratarea bolilor de piele. Alifia de gălbenele se găseşte la plafar sau se poate obţine acasă din 100 de grame de untură de porc la care se adaugă 20 de grame de flori proaspete. Această compoziţie se pune la prăjit la foc mic, după care se filtrează.

Florile de gălbenele şi de muşeţel conţin vitamina C şi substanţe proteice, şi de aceea se folosesc şi la prepararea produselor cosmetice. De aceea, gălbenelele şi muşeţelul sunt foarte importante pentru menţinerea sănătăţii organismului şi sunt foarte utile în diversele probleme ale tenului.

Cristina Răscol

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here