Murele

811
murePrezentare generală
Denumirea uzuală: Mur (lat. Rubus Fruticosus), denumiri alternative: mur de pădure, mur sălbatic, murar, murica, rug, rug de mure. Afecţuni pentru care se recomandă: diaree, colite, hemoragii, diabet, angine, afte, stomatite, hemoroizi, fisuri anale, leucoree.

Recomandări:
– pentru consum, fructe: în cazul constipaţiei, durerilor în gât şi a răguşelii; împotriva ciclului menstrual prelungit şi a infecţiilor urinare;
frunze: în cazul diareei, leucoreei
– infuzie din frunze împotriva hemoroizilor şi fisurilor anale
Se face o baie de şezut cu acest extract vreme de 10 minute, după care se strecoară printr-un tifon, frunzele rămase folosindu-se pentru o cataplasmă ce se ţine o oră pe anus.
Se fac spălături cu irigatorul, de două ori pe zi, vreme de o săptămână, după care se face o pauză de cinci zile. La nevoie, tratamentul se reia; pentru a reduce inflamaţia, în ceai se adaugă şi jumătate de linguriţă de flori de muşeţel.
Se foloseşte sub formă de clisme, băi, comprese, sau gargară (în gingivite); în leucoree, se recomandă irigaţii vaginale, tot cu o infuzie concentrată.
– cataplasme din fructe de mur, la hemoroizi şi fisuri anale.
– germoderivatul din frunze împotriva reumatismului.
Este un bun remineralizant, antireumatic, hipotensiv şi acţionează asupra metabolismului glucidic (hipoglicemiant). Se recomandă şi pentru osteoporoză, inclusiv cea indusă de medicamente şi secundară altor boli. De asemenea, a dat rezultate în caz de emfizem pulmonar, hipertensiune arterială, arterioscleroză, diabet zaharat tip II, fibrom uterin, sterilitate masculină, candidoza bucală. Se iau 50-70 picături, în administrare unică sau 30-50 picături, de 2-3 ori pe zi, diluate în puţină apă, cu 15 minute înainte de mesele principale.
Se poate combina şi cu alte plante. Astfel, se mai foloseşte cu păducel, în hipertensiune arterială; cu arţar, în arterioscleroză; cu dud, arţar, nuc, ienupăr, în diabet zaharat tip II; cu arin alb, merişor, în fibrom uterin. Fructele sunt bogate în acizi organici şi vitamine. Ele sunt considerate un bun întăritor al organismului, uşor laxativ, în special la copii. Dacă sunteţi răguşiţi, mâncaţi mure sau beţi sirop preparat din ele.
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here