Municipiul Târgu-Jiu, gazda Concursului Internaţional „Orpheus”

700

Picture 061Sfârşit de săptămână plin de muzică la Târgu-Jiu. Aproximativ o sută de copii talentaţi din ţară şi din străinătate sunt aşteptaţi să sosească astăzi în Gorj pentru a participa la cea de-a XIII-a ediţie a Concursului Internaţional de Interpretare Instrumentală, ce se va desfăşura în intervalul 18 – 20 mai.

Municipiul Târgu-Jiu va găzdui la sfârşitul acestei săptămâni o nouă ediţie a Concursului Internaţional „Orpheus”, organizat de Liceul de Muzică şi Arte Plastice „Constantin Brăiloiu”. Competiţia se adresează elevilor din clasele I – XII, principalul scop al acesteia fiind încurajarea tinerelor talente. Anul acesta, la concurs sunt aşteptaţi să participe circa 100 de copii, atât din ţară cât şi din străinătate: Serbia şi Republica Moldova. „Concursul se va desfăşura pe două secţiuni: instrumente de suflat şi percuţie şi pian, pe Picture 076categorii de vârstă, de la clasa I la clasa a XII-a. Fiecare vine din alt colţ al ţării sau din afară ţării, cu pregătirea lui, între copii producându-se un schimb de experienţă, formându-se o legătură de prietenie, ceea ce este extraordinar”, a declarat Dumitru Pasăre, directorul Liceului „Constantin Brăiloiu”. „Acest concurs este organizat şi în ideea de a încuraja tinerele talente locale şi învăţământul artistic de profil din Târgu-Jiu. În ceea ce priveşte desfăşurarea, am organizat 2 săli de concurs, una fiind sala de audiţie a licelului, sală unde se va desfăşura concursul la secţiunea pian, şi o altă sală unde se va desfăşura secţiunea pentru instrumente de suflat, vizând flaut, trompetă, cor, tubă şi nai. La secţiunea de percuţie, concursul se va desfăşura chiar în sala de percuţie a liceului nostru, pentru a nu mai deplasa instrumentele de percuţie. Majoritatea concurenţilor vor evolua vineri”, a precizat Florin Berculescu, membru în comitetul de organizare.

20 de concurenţi din Gorj

Judeţul Gorj va fi reprezentat de 20 de copii talentaţi, toţi elevi la Liceul de Muzică şi Arte Plastice „Constantin Brăiloiu”. Unul dintre aceştia este Andrei Christian Firoiu, un băieţel de numai 8 anişori care va concura la secţiunea pian. Andrei se pregăteşte de zor pentru concurs, sperând să câştige un premiu: „Mă pregătesc pentru concurs, cam o oră sau două pe zi. Nu poate oricine să cânte. Pentru mine este foarte uşor. O să dau tot ce e mai bun din mine şi poate o să câştig”, spune Andrei. Un alt elev care va reprezenta judeţul nostru la acest concurs este Daniel. El are 17 ani, este în clasa a XI-a şi studiază cornul, încearcă să împace orele de repetiţii cu învăţătura. „Studiez în fiecare zi câte 2-3 ore. La început este mai greu, îţi trebuie răbdare, dar după un timp devine mai uşor, dacă te ţii de studiu. Este timp şi de şcoală; nu poţi să înveţi să fii de 10 dar ai timp şi de şcoală. Am cântat de la 12 ani la trompetă iar după aia, de pe la 14 – 15 ani m-am mutat la corn. Îmi plăcea mai mult cum sună. Sper să iau premiul I”, a povestit Daniel.

Câştigătorii, premiaţi duminică

Cei mai talentaţi concurenţi vor fi premiaţi duminică, în cadrul galei ce se va desfăşura, ca în fiecare an, la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu”, începând cu ora 10:00. Premiile vor consta în diplome, bani şi trofee. Potrivit directorului Liceului „Constantin Brăiloiu”, majoritatea fondurilor necesare pentru organizarea acestui concurs au venit din sponsorizări. „Bani am obţinut din sponsorizări şi ne-au sprijinit foarte mult Primăria şi Consiliul Judeţean, IŞJ, dar şi colegii mei, care au contribuit de asemenea cu bani. Costul total al festivalului se ridică la aproximativ 150 de milioane”, a precizat Dumitru Pasăre. Anul trecut, trofeul Concursului Internaţional de Interpretare Instrumentală „Orpheus” a ajuns la Chişinău.

Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here