Municipiul îşi deschide porţile pentru meşterii populari

403

targul mesterilor populari (2)Peste 60 de meşteri populari din toată ţara vor participa, în acest an, la Târgul Meşterilor Populari din România. Evenimentul se va desfăşura la Târgu-Jiu, în perioada 11-15 august. Mâine vor sosi participanţii în oraşul lui Brâncuşi iar poimâine va avea loc deschiderea oficială.

Târgul Meşterilor Populari din România, ajuns deja la ediţia cu numărul VI, aduce în fiecare an la Târgu-Jiu cei mai buni meşteri populari din ţară. În acest an, în ciuda crizei financiare şi a bugetului ciuntit pentru acest eveniment, sunt reprezentate toate zonele din ţară, mai puţin Dobrogea, în această perioadă având loc un târg asemănător şi la Tulcea. Peste 60 de meşteri populari se vor strânge în oraşul lui Brâncuşi, gorjenii dovedindu-se, de-a lungul timpului, ca mari amatori de produse tradiţionale, fiind o piaţă bună pentru păstrătorii de tradiţii şi meşteşuguri. Organizatorii evenimentului sunt Consiliul Judeţean Gorj şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Gorj. „Este o ediţie cât se poate de bună. Am încercat să nu micşorăm anvergura târgului, ba chiar va fi mai mare ca în alţi ani, deşi sunt probleme financiare. În anii trecuţi noi asigurăm, pentru participanţi, cazarea şi o masă pe zi. Anul acesta s-ar putea să le punem la dispoziţie doar cazarea”, a declarat Ion Cepoi, directorul CJCPCT Gorj.

Mai mulţi meşteri

DSC08397Cei peste 60 de meşteri populari care participă la acest târg sosesc mâine în Târgu-Jiu şi sunt repartizaţi în căsuţele din lemn din centrul municipiului. Anul acesta primăria a pus la dispoziţie 20 de căsuţe în care se vor afla câte doi meşteri populari. Ceilalţi, în speţă cei care au foarte multe produse de mari dimensiuni, îşi vor expune marfa în corturi, între căsuţe. „Dacă am mai primi încă 10 căsuţe, anul viitor, ar fi perfect. Ne-ar ajunge, am băga tot câte doi în căsuţă”, a mai spus Cepoi. Anul acesta aduce şi câteva noutăţi în ceea ce priveşte componenţa târgului. Astfel, dacă până acum la Târgu-Jiu venea un singur încondeietor de ouă, anul acesta vor fi prezenţi doi. De asemenea, pentru prima dată la acest târg va participa şi un meşter popular din zona Câmpulung Muscel, mai exact un creator de instrumente muzicale. Şi meşteşugul ceramicii va fi mai bine reprezentat, la fel cum, anul acesta, vor exista trei meşteri cu bijuterii din argint, până acum fiind prezent un singur meşter.

Expoziţii şi zile ale culturii populare

Deschiderea oficială a târgului va avea loc joi, de la ora 11, în centrul municipiului. O jumătate de oră mai târziu va fi vernisată şi expoziţia stradală „Meşteri şi meşteşuguri în Gorj”, realizată de artistul fotograf Theodor Dădălău. Cei care vor trece prin acea zonă vor putea admira fotografii de mari dimensiuni cu meşteşuguri tradiţionale vechi dar şi fotografii mai actuale, cu ce anume se mai păstrează acum. De la ora 12, la sediul CJCPCT Gorj, se va vernisa şi expoziţia de pictură naivă semnată de Ioan Nicoară, originar din judeţul Alba. Potrivit organizatorilor, este prima expoziţie de pictură naivă din judeţul nostru, de după 1989.

Dorina Cioplea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here