Muncitorii, plătiți cu duhul! Patron și preot, angajatori ,,negrii” ai noii biserici de la Moi

1365

Un grup de localnici din Moi, care susțin că au lucrat luni bune, unul chiar câțiva ani, la construirea noului lăcaș de cult din localitate, acuză acum patronul firmei de construcții a bisericii că i-ar fi țepuit la bani. Acuzele celor patru se îndreaptă și către preotul bisericii, Gabriel Bivolu, care îi plătea lunar pentru munca prestată, deși oficiile respective trebuiau să fie făcute de către angajator. Muncitorii spun că ar avea de încasat de la firma respectivă, în total, în jur de 16.000 de lei, bani pe care atât preotul, cât și patronul, pe care îi consideră angajatorii lor ilegali, refuză să îi mai acorde. Preotul Bivolu mai este acuzat că i-ar fi răsplătit pe cei patru cu blesteme în momentul în care aceștia și-au cerut bani, în timp ce patronul, Ilie Codreanu, este acuzat că nu le-ar fi întocmit la timp forme legale de muncă, fapt pentru care riscă un dosar penal. Preotul neagă acuzele și susține că astăzi cei patru frați își vor primi banii datorați, dar nu în suma anunțată de respectivii.

Preotul Bivolu: ,,Doi dintre muncitori au salariile neluate pe luna noiembrie, iar alți doi pe octombrie și noiembrie. Este adevărat, eu le dădeam banii asta ca să nu mai vină cei de la firma de construcții de la Târgu-Jiu la Moi, doar pentru acest lucru. Apoi mă reglam eu cu firma. Nu am fost niciodată angajatorul acestora și nu știu dacă firma de construcții le-a făcut sau nu cărți de muncă. Eu plăteam doar lucrările executate firmei respective. Acuzele legate de blesteme sunt niște minciuni. Regret că i-am ajutat..”.

Reprezentant firmă de construcții: ,,A venit ITM-ul în control, la sesizarea respectivilor muncitori, și ne-a amendat cu 3000 de lei pentru lipsa echipamentelor. Amenda este contestată în instanță acum. Muncitorii au cărți de muncă pe noua firmă, restul acuzațiilor sunt nefondate”.

Lucrările de construcție a bisericii din Moi, începute cu 8-9 ani în urmă, sunt departe de finalizare, asta poate și pentru că firma care a început inițial lucrarea, SC Rofrag SRL, deținută de Ilie Codreanu, din Târgu-Jiu, a intrat, între timp, în insolvență. Patronul firmei nu a abandonat însă lucrarea de câteva miliarde de lei vechi și și-a înființat o firmă nouă, anul acesta, pe care a trecut-o însă pe numele fiului său.
SC Concord Prest Construct SRL lucrează, de anul acesta, la biserică, cu o mână de muncitori aleși, pe sprânceană, din rândul localnicilor din satul Moi. Cel care este acuzat că ar fi făcut pe angajatorul, selectând mâna ieftină de lucru, este preotul Bivolu, care ar fi convins oamenii în cauză să vină să lucreze la biserică, asigurându-i chiar că el îi va plăti. Așa spun că au acceptat să presteze lucrări complexe la lăcașul de cult și cei patru frați, care s-au trezit acum că au muncit luni bune fără cărți de muncă.
Oamenii acuză acum că nimeni nu le-a făcut protecția muncii, că au lucrat cu materiale proaste și sub risc, la zeci de metri deasupra pământului, dar și fără echipament de protecție. Muncitorii subliniază că nu au semnat niciodată vreun ștat de plată și că au fost plătiți la negru. Mai mult, administratorul firmei de construcții din Târgu-Jiu este acuzat de cei patru salariați că i-ar fi țepuiți, cu bună știință, la salariile pe care nu le-a mai acordat muncitorilor de două luni de zile.

Codreanu are pile?!
Oamenii acuză că patronul Ilie Codreanu, de la SC Concord Prest Construct SRL, firmă trecută pe numele fiului acestuia, le-ar datora în jur de 16.000 de lei, bani pe care ar susține că nu îi deține. Constructorii spun că, luna trecută, când aceștia i-au cerut salariile restante preotului Gabriel Bivolu, din mâna căruia ei încasau banii lunar, respectivul i-ar fi blestemat spunându-le că nu are de unde să le dea salariile restante și subliniind că se pot plânge oriunde fără rost, deoarece patronul Codreanu ar avea relații peste tot. Aceste lucruri sunt contestate de preotul din Moi, care spune că nu l-a apărat pe angajator și promite că frații își vor încasa azi banii.

Meseriașii, plătiți la negru!
Pe data de 1 martie 2017, Bațai Constantin Dumitru, Bațai Viorel Gigel, Bațai Stelian Florin și Bordâncă Răducu spun că ar fi început să lucreze la construirea bisericii din satul Moi. Cei patru sunt locanici ai satului și susțin că au fost chemați la lucru de preotul bisericii, Gabriel Bivolu. Acesta le-ar fi spus celor patru frați că le va acorda lunar un salariu de 2300 de lei pentru persoana care făcea lucrări de dulgherie, iar la cei care făceau zidărie între 1500-1800 de lei net. Tuturor li s-au promis cărți de muncă, pe minimul pe economie, la firma SC Concord Prest Construct SRL, care executa lucrările de construcție ale bisericii, restul banilor urmând să fie achitați de preot, la negru.
Acum frații susțin că ar fi fost prostiți în ultimul hal atât de preot, cât și de patronul Ilie Codreanu care ar fi refuzat să le facă cărți de muncă pe firma sa, acum în insolvență.
,,Pe 25 noiembrie 2016 am cerut o adeverință de salariat și mi s-a dat una în care se stipula că aș încasa 1100 de lei. Pe 28 noiembrie mi s-a dat o altă adeverință cu un salariu de 1250 de lei. Ambele erau false deoarece m-am interesat la ITM Gorj unde am aflat că nu aveam contract de muncă pe firma Rofrag SRL. Când i-am spus patronului Codreanu mi-a răspuns că s-a dus cu mine la plesneală. Abia din 6 aprilie 2017, pe firma nouă mi s-a făcut contract de muncă, dar banii de două luni jumătate nu i-am încasat. Am încercat să vorbesc cu patronul, să intru în concediu, mi s-a spus să așteptăm că vin marți la biserică, dar nu au mai venit. Preotul ne-a blestemat în fața bisericii când ne-am cerut salariile, spunându-ne că sunt destui nerozi care vin oricând să lucreze acolo”, a declarat Bațai Constantin Dumitru, cel mai vechi angajat dintre frați.

Lucrările la biserică, oprite!
Omul spune că l-a căutat pe patron și la firmă, dar acesta nu a fost de găsit. ,,Noi nu mai muncim la biserică, deoarece nici nu sunt materiale și nici nu ne mai lasă preotul în șantier. Noi venim zilnic, dar ni se spune că nu avem contracte de muncă încheiate. Am plătit fișe medicale care nu ni s-au făcut niciodată, nu am semnat protecția muncii niciodată, suntem în ilegalitate. Nu am avut echipament de muncă, deși am făcut turlele bisericii la o distanță de 30 de metri de pământ, pe schele improvizate de noi din lemn. Cerem să vină ITM-ul la fața locului și să verifice în ce condiții s-a lucrat la această biserică și ce materiale s-au folosit aici, deoarece fierul folosit a fost totul ruginit. Ne-a pus preotul și patronul să batem fierul cu ciocanul să sară rugina de pe el ca să îl putem băga în centuri. În 6 ani de zile de când lucrez la această biserică nu am văzut în zonă vreun diriginte de șantier, totul se face după ureche”, a completat acesta.
Omul mai spune că a muncit cu mai multe persoane din sat și din Urdari în ultimii ani în acest șantier, și multora li s-a dat țeapă în aceeași manieră, lucrătorii fiind ținuți fără cărți de muncă și fără salarii. Acest lucru este contestat de preotul paroh, care spune că acuzele respective ar fi doar invenții.

Amenință că dă firma în judecată
,,Vom da firmele în judecată pentru că nu ne-a plătit dările la stat, nu avem pensii plătite și nici sănătate, iar noi am muncit pe frig, pe caniculă să ridicăm biserica”, spune și un alt frate.
De altfel, unul dintre cei care se dă înșelat spune că ar fi lucrat la toate zidurile, bolțile și la acoperișul bisericii în totalitate.
În prezent, biserica din Moi este încărcată pe exterior dar mai este de pus lemnul pe partea altarului. ,,Am pregătit căpriorii și ne-au spus că nu au mai avut nevoie de noi”, a complet angajatul.
Preotul spune în schimb că lucrările la biserică sunt stopate din lipsa banilor și anunță că acest conflict va fi stins mâine. Popa Bivolu spune că are o bună imagine în comunitate că nu a comis ilegalități și că banii pentru lucrarea respectivă sunt amplu verificați, atât de Protoieria de la Târgu-Jiu, cât și de Mitropolia Olteniei.
ANAMARIA STOICA

3 COMENTARII

 1. Mi se pare incredibil cum acest om profita de naivitatea oamenilor din sat.Cred ca ar trebui facuta o ancheta ampla in legatura cu acest preot care nu este din punct de vedere legal si moral potrivit pentru aceasta meserie.
  In sat exista o biserica veche, foarte frumoasa, situata intr-un loc potrivit, construita de stra-mosii celor pacaliti azi, care este plina doar de Paste.
  Nu inteleg de ce a fost nevoie de aceasta biserica, situata intre DN, scoala, stadion si carciuma.
  La slujbe preotul petrece mult timp dojenindu-i pe oameni pentru ca nu dau suficienti bani pentru biserica.
  Eu merg in continuare la biserica mica din lemn si incerc sa fac abstractie de „derapajele” comerciale ale popii.

 2. Rusineeee!
  De ce nu spun fratii Batai cat i-a ajutat parintele?pentru costica cate a facut parintele nostru?A uitat cand iau papat banii soacrei lui,Dumnezeu sa o ierte si s-a imbolnavit femeia si nu mai aveau bani pt tratamente si multe altele iar parinte a strans bani prin sat pentru ea?cand erau acasa la parinte ca la ei,i-a scos din foame pe oamenii astia,RUSINE fratii Batai sunteti rasul satului nostru

  • Frati batai lau ajutat prea mult pe parinte si bani de zice ca ia adunat pentru soacra lui.ia adunat fara sai antrebe fara sa fie de acord si trei parti din bani sau dus la amanta parintelui si un sfert la creanga adica370 lei.si medicamentele au fost cumparate cu bani iei si nu cu bani stransi de nesimtitu de preot .an cinci ani de zile sau taiat zeci de metri cubi de lemne din padurea parohiei care sau dus acasa la preot si acasa la amanta si carate de frati batai luati de la locul de munca de catre patriahul bivolu gabriel sai izoleze si locuinta prin fonduri eueopene si diferenta de bani care astranso pentru creanga sa isi ia costumul de ultimul drum si diferenta de bani care nu ia dat familiei si ia dat amantei…AMIN te iubim

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here